Dali, Bijbel, Surrealisme, Games
Een onbekende kant van Dali en videogames
Deze zomer verbindt Museum Krona een grafisch meesterwerk met de digitale gamewereld, met animaties en NFT’s.
Dali is de meest beroemde exponent van het surrealisme. Zijn ongeëvenaarde veelzijdigheid komt ook in zijn grafiek naar voren. Tussen 1963-1965 illustreerde hij de Bijbel, een van zijn meesterwerken, ongekend van virtuositeit en originaliteit, van kleur en expressiviteit.
Dali, expressionist
Voor het eerst worden in Nederland de door Dali met de hand gesigneerde proefdrukken van de complete serie van 105 voorstellingen getoond. Door de bijzondere druktechnieken is het aquarelachtige karakter van de serie behouden gebleven. Hier komt een onbekende Dali aan het licht. Geen neoclassicist maar een expressionist, zijn composities opbouwend uit vlekken en kleurexplosies. De illustraties vormden de basis voor de latere Bijbeluitgave bij de beroemde Milanese uitgever Rizzoli. De presentatie van de originele serie, die tot de hoogtepunten van de 20e-eeuwse bijbelillustratie wordt gerekend, wordt aangevuld met de tiendelige serie Moïse el la Monothéisme’ (naar Freud), gedrukt op huiden. De Bijbel- en Mozesserie zijn afkomstig uit de verzameling van Richard H. Mayer, kunstkantor Bamberg, een groot Dali verzamelaar.
Videokunst
De voorstellingswereld van Dali heeft binnen de kunst van vandaag vooral raakvlakken met de videokunst, de gamewereld en wereld van virtual reality, waarin de toeschouwer en speler worden opgezogen in een schier onbegrensde, hybride fantasiewereld. Mythologie en religie spelen in de gamevideo’s een belangrijke rol. In dit onderdeel van de expositie wordt de rol van religie in de bewegende beelden en gamevideo’s verbeeld en geanalyseerd. Hiermee betreedt het museum een onontgonnen terrein. Voor dit onderdeel wordt samengewerkt met cultuurtheoloog Frank Bosman, die regelmatig over religie en games publiceert.
De werelden van Dali en de videogames worden in de expositie verbonden door de animatie van Wim Trompet en de schilderijen en NFT’s van beeldend kunstenaar Niels Broszat
Van 4 juni – 23 oktober 2022