ZO 03 okt - ZO 23 jan
Expositie

De verovering van de ruimte

Lucio Fontana Design Museum Den Bosch

Lucio Fontana (1899 – 1968) is een van de belangrijkste avant-garde kunstenaars van de twintigste eeuw en nog steeds een inspiratiebron voor kunstenaars, ontwerpers en architecten. Fontana is vooral bekend vanwege zijn iconische schilderijen met sneden. Maar zijn oeuvre reikt veel verder dan dat. Hij was van huis uit beeldhouwer, maakte ruimtelijke installaties, werkte samen met architecten en ontwierp sieraden.
De collectie sieraden en keramiek van Design Museum Den Bosch (de grootste verzameling werk van Fontana in Nederland) vormt de basis van de tentoonstelling Lucio Fontana - De verovering van de ruimte waarin Fontana’s revolutionaire Concetto spaziale (ruimtelijke concept) centraal staat. In de tentoonstelling is die collectie aangevuld met schilderijen, sculpturen en lichtobjecten uit binnen- en buitenland. Voor het eerst sinds 1967 zijn Fontana’s Ambienti spaziali weer in Nederland te zien. Met instemming van de Fondazione Lucio Fontana worden deze baanbrekende ruimtelijke installaties uit het midden van de vorige eeuw gereconstrueerd in het museum. Als bezoeker begeef je je zo letterlijk in de ruimte(s) van Fontana.
Speciaal voor de tentoonstelling heeft het fotografenduo Anuschka Blommers en Niels Schumm de werken van Fontana uit de collectie Design Museum Den Bosch gefotografeerd. Het resultaat is een vervreemdende, suggestieve fotoserie met een eigentijdse blik op het werk van Fontana.


Lucio Fontana, ‘Ambiente spaziale’, 1968/2017, installatie in de Pirelli HangarBicocca, Milan, 2017. Oorspronkelijk gerealiseerd voor Documenta 4, Kassel, 1968. Foto: Agostino Osio © Fondazione Lucio Fontana, Milano, SIAE/ PICTORIGHT 2021. Gereconstrueerd in Design Museum Den Bosch
Ruimtelijke totaal ervaringen

Veel mensen kennen Lucio Fontana vooral van zijn schilderijen. Minder bekend is dat hij al in de jaren veertig van de vorige eeuw grensverleggende ruimtelijke installaties maakte, zijn Ambienti spaziali. In deze installaties integreerde Fontana architectuur, vormgeving, sculptuur schilder- en tekenkunst. Fontana gebruikte hierbij nieuwe technische vindingen als fluorescerende verf, blacklight en neonlicht. De Ambienti zijn driedimensionale schilderijen, ruimtelijke tekeningen of sculpturale architectuur. Fontana maakte geen principieel onderscheid tussen de verschillende beeldende disciplines. In tegendeel: hij trachtte ze te verenigen in al zijn werk. Hij pleitte zo voor een kunst die zich, door gebruik te maken van alle nieuwe mogelijkheden, kon verhouden tot de moderne tijd. Voor het eerst sinds 1967 zijn deze ruimtelijke installaties weer in Nederland te zien.


Lucio Fontana, ‘Ambiente spaziale con neon’, 1967/2017, installatie in de Pirelli HangarBicocca, Milan, 2017. Oorspronkelijk gerealiseerd voor Stedelijk Museum, Amsterdam, 1967. Foto Agostino Osio © Fondazione Lucio Fontana, Milano, SIAE/ PICTORIGHT 2021 Gereconstrueerd in Design Museum Den Bosch
De absolute apotheoseHet uitgangspunt van de tentoonstelling is de collectie van Design Museum Den Bosch. Deze bestaat uit twintig stuks keramiek en sieraden en is daarmee de grootste verzameling werk van Fontana in Nederland. Voor de tentoonstelling is de collectie aangevuld met hoogtepunten uit Fontana’s oeuvre uit binnen- en buitenland. Zo leende de internationaal gerenommeerde Galerie Karsten Greve (St Moritz, Parijs, Keulen) unieke tekeningen en keramiek en worden in samenwerking met de Fondazione Lucio Fontana drie grote ruimtelijke installaties gereconstrueerd. Een absolute apotheose in het werk van Fontana en een hoogtepunt in de tentoonstelling is het eivormige schilderij La fine di Dio uit 1963, uit een privécollectie. Het zwarte geperforeerde doek van dit schilderij is bedekt met een sterachtige glitter. Het is een astraal ei waarmee Fontana uitdrukking geeft aan een idee over oneindigheid van ruimte en het onvermogen om in een tijd van technologische vooruitgang en de eerste ruimtereizen God te verbeelden als een oude man met een grijze baard. De tentoonstelling is een unieke en eenmalige mogelijkheid dit werk in Nederland te bekijken.


Lucio Fontana, 'La fine di Dio, Concetto spaziale', 1963. Collectie Wildkust, Wassenaar  
Een allesomvattend concept van ruimteWat alle werken in de tentoonstelling verbindt, is dat ze Fontana’s zoektocht naar een nieuw concept van ruimte laten zien. Met zijn gaten in het schildersdoek doorbrak hij het platte vlak en de illusie van ruimtelijkheid die traditionele schilderkunst probeert na te bootsen. Met zijn ruimtelijke installaties, schilderijen, keramiek, sculptuur en sieraden bevrijdde hij beeldende kunst, vormgeving en architectuur van hun traditionele begrenzingen. Gezamenlijk geven al deze werken inzicht in Fontana’s verovering van de ruimte in een tijdperk waarin de mensheid de kosmische ruimte betrad.


Lucio Fontana, ‘Concetto spaziale’, ca. 1985. Collectie Design Museum Den Bosch. Fotografie Blommers/Schumm, 2021
Een nieuwe blik op de collectieSpeciaal voor deze tentoonstelling heeft het museum fotografenduo Anuschka Blommers (1969) en Niels Schumm (1969) gevraagd de collectie werken van Fontana opnieuw te fotograferen. Blommers en Schumm zijn vooral bekend van hun mode- en portretfotografie voor toonaangevende tijdschriften als Vogue, Vanity Fair, Wallpaper, Dazed & Confused en Another Magazine. Hun fotografie wordt ook als autonoom werk getoond, onder andere in het Groninger Museum. Net als Fontana begeven Blommers en Schumm zich op het grensgebied van beeldende en toegepaste kunst. Met deze opdracht vraagt het museum twee hedendaagse beeldmakers het werk van Fontana opnieuw in ogenschouw te nemen. Het resultaat is een vervreemdende, suggestieve fotoserie die compleet eigentijds is en het werk van Fontana in een nieuw licht zet. De foto’s zijn tijdens de looptijd van de tentoonstelling te zien op hoge lichtbakken in de hal van het museum.


Lucio Fontana, ‘Anti-Sofia, Concetto spaziale’, 1967. Collectie Design Museum Den Bosch. Fotografie Blommers/Schumm, 2021 
Publicatie

Bij de tentoonstelling Lucio Fontana - De verovering van de ruimte publiceert Design Museum Den Bosch in samenwerking met uitgeverij nai010 een boek. Met teksten van curator Colin Huizing en kunsthistoricus Paolo Campiglio alsmede een overzicht van alle werken in de tentoonstelling. Daarnaast bevat de publicatie alle foto’s die Anuschka Blommers en Niels Schumm maakten van de collectie werken van Fontana van het museum. Het boek is voor €24,95 te koop in het museum, bij de betere boekhandel en op de website van nai010.
Conservator

De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Colin Huizing. Huizing was eerder senior conservator in het Stedelijk Museum Schiedam, co-curator van de Nederlandse inzending voor de Biennale van Venetië (herman de vries - to be all ways to be, 2015) en maker van tentoonstellingen voor verschillende musea en andere instituten.
Met dank aan

Lucio Fontana - De verovering van de ruimte is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, de Turing Foundation en het Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Van 3 oktober 2021 tot 23 januari 2022

advertentie Banner Mediapresentaties
Weer weet TOP Oss geen raad met kansen, gelijkspel bij MVV
TOP OSS

Weer weet TOP Oss geen raad met kansen, gelijkspel bij MVV

TOP OSS

Weer weet TOP Oss geen raad met kansen, gelijkspel bij MVV

TOP Oss heeft ondanks een grote hoeveelheid kansen niet kunnen winnen van MVV Maastricht. Een goal in de eerste helft van Jearl Margaritha was niet genoeg. Oude bekende Mart Remans schoot fraai de 1-1 binnen.

FC Den Bosch krijgt enorme dreun van NAC Breda: 0-5
FC DEN BOSCH

FC Den Bosch krijgt enorme dreun van NAC Breda: 0-5

FC Den Bosch heeft vrijdagavond op eigen veld een flink pak slaag moeten incasseren. NAC Breda won met 0-5.

Verwerkingsbedrijf Van Munster laat Heesch achter zich en gaat verder in Oss
VERHUIZING

Verwerkingsbedrijf Van Munster laat Heesch achter zich en gaat verder in Oss

De uit Heesch afkomstige afvalverwerker Van Munster is al een tijdje bezig met een forse uitbreiding op industrieterrein Vorstengrafdonk. Dinsdag wordt het hoogste punt van de nieuwbouw bereikt.

Duiding zonder veel duidelijkheid vanuit de 11 partijen in de nieuwe gemeente Maashorst

Update met video

HERINDELINGSVERKIEZINGEN

Duiding zonder veel duidelijkheid vanuit de 11 partijen in de nieuwe gemeente Maashorst

Veel felicitaties richting elkaar, teleurstelling over de opkomst en nog weinig duidelijkheid over een toekomstige coalitie. Dat is het resultaat van de duidingsavond voor de nieuwe gemeente Maashorst.

Marco uit Schaijk gaat strijd aan om titel 'beste miniatuurbouwer van Nederland'

Met video

TV-BATTLE

Marco uit Schaijk gaat strijd aan om titel 'beste miniatuurbouwer van Nederland'

De beste miniatuurbouwer van Nederland zou zomaar eens uit de buurt kunnen komen. Marco van Oort uit Schaijk is in zijn vrije tijd urenlang bezig met het maken van minicreaties en strijdt vanaf zondag mee om die titel in het SBS-programma 'Klein maar Fijn'.

advertentie Banner Mediapresentaties
KANDIDATEN D66

‘Girlpower’ in top drie D66 Oss na lijsttrekker Atman

D66 in Oss heeft in de woorden van lijsttrekker Bekir Atman gekozen voor ‘girlpower’ in de top drie van de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Op de plaatsen 2 en 3 staan Joyce Muller en Wilma Richters-Maas.

Duiding zonder veel duidelijkheid vanuit de 11 partijen in de nieuwe gemeente Maashorst

Update met video

HERINDELINGSVERKIEZINGEN

Duiding zonder veel duidelijkheid vanuit de 11 partijen in de nieuwe gemeente Maashorst

Veel felicitaties richting elkaar, teleurstelling over de opkomst en nog weinig duidelijkheid over een toekomstige coalitie. Dat is het resultaat van de duidingsavond voor de nieuwe gemeente Maashorst.

Marco uit Schaijk gaat strijd aan om titel 'beste miniatuurbouwer van Nederland'

Met video

TV-BATTLE

Marco uit Schaijk gaat strijd aan om titel 'beste miniatuurbouwer van Nederland'

De beste miniatuurbouwer van Nederland zou zomaar eens uit de buurt kunnen komen. Marco van Oort uit Schaijk is in zijn vrije tijd urenlang bezig met het maken van minicreaties en strijdt vanaf zondag mee om die titel in het SBS-programma 'Klein maar Fijn'.

‘Girlpower’ in top drie D66 Oss na lijsttrekker Atman
KANDIDATEN D66

‘Girlpower’ in top drie D66 Oss na lijsttrekker Atman

D66 in Oss heeft in de woorden van lijsttrekker Bekir Atman gekozen voor ‘girlpower’ in de top drie van de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Op de plaatsen 2 en 3 staan Joyce Muller en Wilma Richters-Maas.