Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov
Museum Krona, 5 maart – 22 mei 2022
Tweede Paasdag open!
Op zondag 17 april zijn we vanwege Eerste Paasdag gesloten voor publiek, maar op Tweede Paasdag zijn wij geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur met activiteiten voor het hele gezin. Laat je schminken, zoek de paaseieren in de kruidentuin, los de puzzel in de speurtocht op en krijg een lekkere verrassing. Of geniet 'gewoon' van een kop koffie met gebak op ons zonnige terras.
Recent wist Museum Krona The Last Supper, een monumentaal vijfdelig fotowerk uit 1998 van de Russische fotograaf-cineast Raoef Mamedov te verwerven. Met deze aankoop, een van de meest ambitieuze van het museum van de afgelopen jaren, wordt de collectie verrijkt met een werk dat velen weet te ontroeren. Geïnspireerd op het meesterwerk van Leonardo Da Vinci heeft de fotograaf de rollen van Jezus en zijn apostelen toebedeeld aan mensen met een downsyndroom. Een vorm van eerbewijs aan een in Rusland in psychiatrische centra weggeborgen groep. In de expositie wordt ontvouwd hoe Mamedov en andere kunstenaars zich hebben laten inspireren door het beroemde Laatste Avondmaal van Da Vinci. Hierbij zijn onder andere een print van een vroege, zeer goede kopie van Da Vinci’s Laatste Avondmaal en werken van Marc Mulders en Constant Nieuwenhuys te zien.
Verraad en eenzaamheid
Mamedov laat ons opnieuw kijken naar de wandschildering van Leonardo Da Vinci in Milaan: een meesterwerk van religie en psychologie, van verraad en eenzaamheid. Beiden hebben de verwarring na de bekendmaking van het verraad op meesterlijke wijze vastgelegd. In een klooster te Tongerlo (B) wordt een vroege, zeer goede kopie op doek van het meesterwerk uit Milaan bewaard. Een print van dit schilderij op ware grootte (4,24 x 8,02 meter!) en detailopnamen van de figuren brengen ons dichterbij het drama dat Leonardo, en in zijn voetsporen Mamedov, weten op te roepen.
Participatieproject
Naast religie, psychologie, verraad en eenzaamheid, staan bij Het Laatste Avondmaal ook het eten en het gezelschap an sich centraal. Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov kent dan ook een participerende vorm, waarbij de inrichting in de loop van de tijd, op weg naar de Goede Week, richting Pasen verder wordt uitgebreid. Zo worden onder andere groepen uit de (Udense) samenleving uitgenodigd voor een bezoek dat wordt afgesloten met een reproductie van een groepsportret à la Het Laatste Avondmaal.
Het Laatste Avondmaal en Constant
Parallel aan de tentoonstelling zal in Museum Krona ook een bijzonder onderdeel uit het oeuvre van kunstenaar Constant Nieuwenhuys, bekend als Constant, te zien zijn. De expositie Constant. Religie, protest en idealisme toont het minder bekende, religieuze werk van de kunstenaar, die vooral geassocieerd wordt met Cobra en het urbanistisch visionaire project New Babylon. Eén van de werken uit dit religieuze deel, genaamd l’Ultima Cena, vormt de verbindende factor met Het Laatste Avondmaal. De samenwerking met Fondation Constant biedt de mogelijkheid een groter deel van deze collectie bijeen te brengen en te tonen als aparte expositie.
De tentoonstelling Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov is te zien van 5 maart t/m 22 mei 2022 en is tot stand gekomen in samenwerking met Galerie Lilja Zakirova, Abdij van Tongerlo en Fondation Constant.
Museum Krona
Museum Krona werd in 1973, toen nog onder de naam Museum voor Religieuze Kunst, opgericht door de Gemeente Uden, het bisdom Den Bosch en de zusters Birgittinessen, met medewerking van het Rijksmuseum.
Sinds 1987 verzamelt en exposeert het museum hedendaagse religieuze kunst. Aanvankelijk van vooral Brabantse kunstenaars als Henk Visch, Léon Adriaans, Marc Mulders, later uitgebreid tot o.a. Natasja Kensmil, Roy Villevoye en fotografen als Bertien van Manen en Desirée Dolron. De hedendaagse kunst is uitgegroeid tot een blijvend en belangrijk onderdeel van het verzamel- en expositiebeleid.
De afgelopen jaren is het museum grondig verbouwd. Kunst met een religieuze en spirituele achtergrond wordt getoond binnen de bijzondere omgeving van een deels bewoonde abdij met kruidentuin. Zie verder: www.museumkrona.nl