advertentie Banner Trined
DO 03 sep - MA 26 okt
Expositie

Jubileumexpositie in Cultuur Haven Veghel Noordkade

Van 3 september tot en met 30 september houdt Ateljé’90 haar Jubileumexpositie in Cultuur Haven Veghel Noordkade aan de Verlengde Noordkade 4a te Veghel. Verlengd tot 26 oktober

Ateljé’90 is een collectief van professionele en semi professionele kunstenaars, die werken naar naakt model en portret. Ter gelegenheid van haar 30 jarige bestaan is er op de 1e verdieping van gebouwen van Cultuur Haven Veghel Noordkade een jubileumexpositie ingericht met recent werk van de deelnemers.
Vanwege het door Phoenix ter beschikking gestelde professioneel materiaal kon een mooie en strak uitziende expositie worden ingericht. Vervolgens kon met de aangeleverde werken van 16 van de 17 deelnemers van Ateljé’90 een zeer gevarieerde en inspirerende expositie worden opgebouwd. Bij het inrichten van de expositie werden de werken al regelmatig door toevallige voorbijgangers beoordeeld als “mooi werk”. De moeite waard om te bekijken.
Modeltekenen. Het tekenen van het naakt is de basis voor alle figuratieve kunst. Het is een onderwerp dat oneindig blijft boeien, voor de toeschouwer en vooral ook voor de maker. Het menselijk leven is de inspiratie om steeds weer iets nieuws te willen maken. Ook vele non-figuratieve en abstracte kunstenaars ontlenen de ziel van hun werk aan de mensfiguur. Het is de mens, die in de kunst naar zichzelf kijkt, naar zijn wereld en zich een spiegel voorhoudt. Daardoor zijn veel kunstenaars gedreven zich voortdurend verder te bekwamen in het tekenen van het naakt.
Regelmatig nemen de deelnemers van Ateljé’90 hun tijdens de zaterdagochtenden gemaakt werk als uitgangspunt voor een groot schilderij, een beeldhouwwerk of meer fijnere illustraties. Toch zijn juist ook de schetsen die de zaterdagen naar levend model zijn gemaakt zeer inspirerend. Er wordt groot en klein, met een verscheidenheid aan materialen en technieken gewerkt, waarin vaak ook de verschillende karakters van de kunstenaars worden teruggezien. Voor alle deelnemers is het modeltekenen een ‘training’, een studie die nooit af is en een soort van ‘must’ om zich mee te houden. Een fijne groep van deelnemers, die elkaar enthousiasmeert en informeert en waarmee het ook goed en gezellig toeven is. Daarbij weet de groep zich erg geïnspireerd door uitstekende modellen, die op professionele wijze invulling geven aan hun vak, zijn opgegaan in de groep en goedbeschouwd een deel vormen van Ateljé ’90.
Jubileumexpositie Ateljé’90 Cultuur Haven Veghel Noorkade 1e verdieping gebouw achter de metalen skatebaan
Verlengde Noordkade 4a Veghel.

30 jaar Ateljé ’90
Ateljé’79

Ateljé’90 is een voortzetting van Ateljé’79, dat is 1979 is ontstaan uit een groep docenten van de 2 instellingen Centrum voor Kunstzinnige Vorming te Uden (CKVU ) en het Pieter Brueghel Instituut te Veghel. Deze professionele kunstenaars hadden behoefte om zich verder te bekwamen in het tekenen en schilderen van het naakt.

Ruim 10 jaar later kwam de toenmalig directeur van het CKVU Hans Bode met het verzoek of de groep ook plaats kon bieden aan gevorderde cursisten. Er bleek belangstelling te bestaan onder mensen die al jaren cursussen volgden op creatief centra geen behoefte meer aan begeleiding hadden, maar graag zelfstandig wilden werken. Zo ontstond 1990 Ateljé’90.


Model, ruimte en inspiratie

De groep vond onderdak bij het CKVU en kwam de vrije zaterdagochtend bij elkaar om te tekenen en schilderen. Voor modellen werd zelf gezorgd, alhoewel het met name Fried van Otterdijk als grote trekker was, die door de jaren heen èn voor de modellen zorgde èn voor nieuw onderkomen als er weer eens naar een andere ruimte verhuisd moest worden. Een eis om tot de groep te worden toegelaten was dat de deelnemer reeds een kunstzinnige opleiding had doorlopen. De deelnemers brachten en brengen de veelzijdigheid aan creativiteit en ervaring mee, hetgeen een belangrijke bron van inspiratie voor de groep is gebleken.

Ateljé’90 is nu een groep van 17 enthousiaste tekenaars en schilders, die zich mede kenmerkt als een groep met weinig verloop.


Aanvankelijk werd er gewerkt in het houten bijgebouw van het CKVU aan de Zoggelstraat in Uden, later in het nieuwe gebouw aan het Mondriaanplein. Toen er in het jaar 2003 bij het CKVU geen atelierruimte op zaterdag meer beschikbaar was, heeft Ateljé’90 de overstap gemaakt naar het Pieter Brueghel Instituut in het gebouw aan de Middegaal te Veghel om tot slot vanaf 2014 bij de Noordkade op het voormalige fabriekscomplex van de CHV aan de NCB-laan een inspirerende atelier te betrekken.


Modeltekenen.

Het tekenen van het naakt is de basis voor alle figuratieve kunst. Het is een onderwerp dat oneindig blijft boeien, voor de toeschouwer, maar vooral ook voor de kunstenaar. Het menselijk leven is de inspiratie om steeds weer iets nieuws te willen maken. Ook veel non-figuratieve en abstracte kunstenaars ontlenen de ziel van hun werk aan de mensfiguur. Het is de mens, die in de kunst naar zichzelf kijkt, naar zijn wereld en zich een spiegel voorhoudt. Daardoor zijn veel kunstenaars gedreven zich voortdurend verder te bekwamen in het tekenen van het naakt.


De werkwijze tijdens de 3 uur op de zaterdagochtend kent een vast patroon. In het eerste uur worden korte schetsen gemaakt van 10 minuten. Na de pauze mogen met name de schilders zich iets verder uitleven met 2 à 3 lange standen.

Op deze expositie van 30 jaar Ateljé’90 ziet U de resultaten van met name de meest recente werken van deze oefeningen van de deelnemers.


Wat de kunstenaars verder met hun werk doen is zo uiteenlopend als de wereld zelf is. Een modelschets kan de basis zijn voor een groot schilderij, een beeldhouwwerk of een fijne illustraties. Men werkt groot en klein, met een verscheidenheid aan materialen en technieken. We zien in de groep verschillende karakters, realistisch werk, maar ook fauvistisch, abstract, monumentaal of minimalistisch en decoratief. Zeker ook experimenteel. Maar voor allen is het modeltekenen op de eerste plaats een training, een studie die nooit af is en een soort van ‘must’ voor de meesten vormt.

Een fijne groep van deelnemers, die elkaar enthousiasmeert en informeert en waarmee het goed en gezellig toeven is.


Daarbij weet de groep zich erg geïnspireerd door uitstekende modellen, die op professionele wijze invulling geven aan hun vak en zijn opgegaan in de groep en goedbeschouwd een deel vormen van Ateljé ’90.


Ondertussen is het Pieter Brueghel Instituut opgegaan in Phoenix en worden de tweewekelijkse teken- en schilderzaterdagen van Ateljé ‘90 gehouden in atelier 1 in de gebouwen van Cultuur Haven Noordkade aan de Verlengde Noordkade 4a in Veghel.

In de gezellige pauze worden koffie, thee en koek van Sylvia genoten in De Afzakkerij.