ZA 11 sep - ZO 31 okt
Actief

Kei Toffe Tocht door De Maashorst, ook voor mindervaliden

Sinds kort kunnen ook mindervaliden aan de Kei Toffe Tocht in natuurgebied De Maashorst meedoen

In samenwerking met Natuurcentrum De Maashorst heeft initiatiefneemster Jeanine Maas van Klasse-RT Remedial Teaching uit Nistelrode een rolstoelvriendelijke Kei Toffe Tocht wandelroute ontwikkeld. Deze nieuwe route begint en eindigt bij Natuurcentrum De Maashorst aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode en kan op ieder moment worden gelopen. Daarnaast vertrekken er Kei Toffe Tochten vanaf de Minibieb en Koffiehuis de Nistel in Nistelrode. Het doel is om zoveel mogelijk mensen van jong tot oud aan het bewegen te krijgen en dan met name in de natuur. Het genieten staat daarbij voorop.
Door: Peter Noy
Onderweg kan men kleine kleurrijke keitjes tegenkomen, die door wandelaars of leden van de Kei Toffe Tocht Brigade zijn beschilderd. Het idee is dat de deelnemers de bewerkte steentjes langs de wandelroute verstoppen of omruilen met eerder gevonden stenen zodat andere leden of gebruikers deze dan weer kunnen vinden of opnieuw verstoppen. Volgens Jeanine Maas staat het de mensen vrij om enkele steentjes mee naar huis te nemen. “Het is nog leuker wanneer ze zelf ook steentjes verstoppen”, vertelt Jeanine enthousiast. “Het idee voor deze bijzondere wandelingen is ontstaan uit een mix van hobby’s: wandelen, stenen beschilderen en de Minibieb Nistelrode. In de Coronatijd zaten veel kinderen noodgedwongen thuis. Mijn gedachte was toen ze moeten erop uit, naar buiten, het bos, de natuur in. Door deze drie hobby’s te combineren zijn de Kei Toffe Tochten ontstaan. Samen met vrienden, vriendinnen, ouders, opa’s, oma’s en buren gezellig erop uit in de natuur, dat is pas quality time”, aldus Jeanine.
Kleurrijke steentjes
Leden van de Kei Toffe Tocht Brigade beschilderen kleine, gladde stenen in vrolijke kleuren en patronen of voorzien ze van een bijzondere afbeelding. De groep bestaat uit mensen die van wandelen houden, creativiteit waarderen én de natuur bewonderen en respecteren. Bij ieder vertrekpunt hangt een houten kastje met routeinformatie waar men de zelf beschilderde steentjes kan achterlaten of ophalen. Edith de Wit uit Nistelrode is aan haar bed gekluisterd en maakt deel uit van de Kei Toffe Tocht Brigade. Ze vertelt: “Het beschilderen van steentjes en het wegleggen in de natuur op palen van toegangspoorten, het hekwerk van een natuurgebied of een boomstronk is een grote hobby van mij. Het zoeken en verstoppen van de steentjes zorgt voor een extra dimensie.” Jeanine vult aan: “De Kei Toffe Tocht vanaf de Minibieb in Nistelrode is ongeveer vijf kilometer lang waaraan diverse beweegopdrachten voor de kinderen zijn gekoppeld. Ik probeer daarmee de kinderen actief en in beweging te krijgen. De route die vanuit het Koffiehuis de Nistel start heeft een lengte van drie kilometer en biedt weer andere leuke opdrachten.”


Rolstoelvriendelijk
Voor Edith de Wit is het fijn om regelmatig de natuur in te trekken, ondanks dat ze gebruik maakt van een hulpmiddel. Ze maakt van steentjes de meest prachtige kunstwerkjes, maar door haar afhankelijkheid van een rolbed kan ze deze niet zomaar op iedere route verstoppen. Door aan deze groep tegemoet te komen heeft Jeanine Maas recent contact gezocht met Natuurcentrum De Maashorst. “Ik was aangenaam verrast door de enthousiaste reactie van het natuurcentrum om de Kei Toffe Tocht over de bestaande rolstoelroute te laten lopen. Hierdoor kunnen mensen in een rolstoel, rolbed, met een rollator, buggy of kinderwagen ook gebruik maken van de route”, glundert Jeanine. “Het is de bedoeling dat aan deze route nog opdrachten voor de kinderen worden toegevoegd. Dit wil ik nog met het natuurcentrum bespreken. Denk aan het bouwen van een hut of het tellen van vogelhuisjes.” Bij het centrum hangt een grijs kastje waarin men steentjes kan neerleggen of meenemen. Direct na de officiële ingebruikname van de route heeft Edith de Wit de eerste serie stenen met mooie afbeeldingen van De Maashorst in de kast achtergelaten. Het doet haar veel plezier dat het rolstoelpad aan de bestaande routes is toegevoegd.
Natuurcentrum De Maashorst
Mignon van den Wittenboer, beheerder van Natuurcentrum De Maashorst, omarmde het idee van de Kei Toffe Tocht. “Dit sluit perfect aan bij onze bestaande activiteiten. Het huidige rolstoelpad is daar zeer geschikt voor. We weten dat hier veel gebruik van gemaakt zal worden, zowel door validen als mindervaliden. Speciaal voor deze laatste groep hebben we een struinrolstoel beschikbaar die men vooraf telefonisch kan reserveren”, zegt Mignon. De gemarkeerde route is drie kilometer lang en voert de mensen door het begrazingsgebied waar men kans heeft op een ontmoeting met taurossen of Exmoor pony’s. Voor meer informatie kijk op www.natuurcentrumdemaashorst.nl.