DI 03 mei - ZO 16 okt
Expositie

Sneakers Unboxed

Nieuwe tentoonstelling van Design Museum Den Bosch

3 mei t/m 16 oktober 2022

De sneaker is in korte tijd het meest populaire designobject ter wereld geworden. De tentoonstelling Sneakers Unboxed nodigt je uit om een kijkje achter de schermen te nemen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z’n kop heeft gezet. De sneaker wordt dagelijks gekocht en gedragen door miljoenen mensen wereldwijd; in 2021 alleen al werd meer dan 1.1 miljard paar sneakers verkocht. Sneakers Unboxed combineert de geschiedenis en culturele context van de sneaker met de laatste innovaties op het gebied van design en duurzaamheid.


Young boys, Brooklyn, New York, 1981. Met dank aan Jamel Shabazz “De sneaker is het belangrijkste culturele object van onze eeuw. In de sneaker komen alle belangrijke design-thema’s van onze tijd samen: van duurzaamheid tot commercie, van stijl tot subcultuur, van technologie tot mode.” Timo de Rijk, directeur Design Museum Den Bosch
“We zijn ontzettend blij om via deze belangrijke tentoonstelling, waarin enkele van de meest iconische sneakers ooit worden samengebracht, onze samenwerking te mogen voortzetten. Naast de culturele betekenis, herkennen wij bij StockX de economische kansen die gecreëerd worden door de verkoop van sneakers binnen onze levendige community, van studenten die zo hun opleiding financieren tot geavanceerde bedrijven die dagelijks duizenden paren verkopen.”

Wat ga je zien?

De tentoonstelling bestaat uit vier delen. Na de introductie kom je terecht in het eerste deel: Style. Hier ontmoet je de jongeren die van over de hele wereld een prominente stempel gedrukt hebben op de sneakercultuur. Vanaf de jaren zeventig hebben zij een essentiële rol gespeeld bij het ontwikkelen van de sneaker van sportkleding tot gewild stijlicoon. Ontdek de verhalen en invloed van onder andere Michael Jordan, Run DMC en Walt ‘Clyde’ Frazier. Het tweede deel heet Tipping Point en laat het kantelpunt zien van streetstyle naar high fashion. Rond de millenniumwisseling gaan sportmerken, niche boetiekjes, kleine retailers, streetwear liefhebbers en vooruitstrevende modeontwerpers steeds vaker samenwerken. Die collabs staan aan de wieg van het experimentele sneakerdesign dat leidt tot de geboorte van limited editions en de huidige sneakercultuur. Naast must-see modellen zoals de Yeezy 350 Zebra of een sneaker geïnjecteerd met heilig water uit de rivier de Jordaan wordt er aandacht besteed aan Virgil Abloh van Off-White. Daarnaast zie je collabs met Comme des Garçons, Y-3, Colette, BAPE, HTM, A-COLD-WALL*, Martine Rose en Tom Sachs. Het derde deel toont onder de titel Performance de geschiedenis van ontwerpinnovatie in de sneakerwereld. De meeste sportschoenen die we nu als innovatief en baanbrekend beschouwen, zijn voortgekomen uit ontwerpproblemen als grip, demping, pasvorm en stabiliteit. Ook nu nog staan deze uitdagingen centraal bij het verbeteren van atletische prestaties. Hier zie je onder andere een van de eerste Converse All Stars ooit gemaakt, de ademende schoen die ontwikkeld werd door PUMA en het MIT Design Lab, de Reebok InstaPump Fury en de Nike Air Zoom Alphafly NEXT% die gemaakt werd met en voor marathonloper Eliud Kipchoge.

Een duurzame toekomst

Het einde van de tentoonstelling heet Sustainability and Circular Design. Omdat de sneaker het meest wijdverspreide designobject ter wereld is, zorgt de miljardenindustrie ook voor omvangrijke milieuvervuiling en sociaal onrecht. In de afgelopen jaren hebben veel ontwerpers zich over dit dilemma gebogen. Dit leidt tot innovatie in materialen, experimentele productietechnieken en meer transparantie in het productie- en leveringsproces. De Nederlandse ontwerpers Elisa van Joolen en Peterson Stoop werken bijvoorbeeld met tweedehands sneakers en samples die anders weggegooid zouden worden. Andere designers en ondernemers zijn juist bezig met natuurvriendelijke schoenen, zoals Stella McCartney’s Loop sneakers waarvan ieder onderdeel recyclebaar is; Mylo, het leer gemaakt van paddenstoelen dat wordt gebruikt door adidas, en het Franse merk Veja dat hun voeringen van gerecyclede flessen maakt. De Britse ontwerper Helen Kirkum produceert op maat gemaakte sneakers van gerecyclede en afgedankte materialen.

Het Nederlandse verhaal

De tentoonstelling Sneakers Unboxed is oorspronkelijk ontwikkeld voor en door the Design Museum, London. De versie die in Den Bosch te zien zal zijn, ziet er niet alleen heel anders uit, maar vertelt ook het verhaal van de sneakercultuur in Nederland. Zo zie je voor het eerst alle collabs die ooit door het Nederlandse Patta gemaakt zijn samen in één tentoonstelling. Ook de bijzondere band tussen de Nike Air Max BW en de Nederlandse gabbercultuur komt uitgebreid aan bod. De skatecultuur komt onder meer naar voren in de film over Fret Click, de Nederlandse skate-crew die binnen de wereld van skateboarden grote invloed heeft gehad, en waar prominente figuren binnen de sneakerindustrie uit zijn voortgekomen, zoals Piet Parra en Woei. Werk van Piet Parra is in de tentoonstelling te zien, samen met andere Nederlandse ontwerpers als Studio Hagel, Elisa van Joolen en Peterson Stoop.


Publieksprogramma

Bij de tentoonstelling hoort een uitgebreid publieksprogramma. De aftrap wordt gedaan met het evenement Sneaker Stories. Op zaterdag 21 mei vullen we het museum met alle persoonlijke verhalen die sneakers oproepen. Ontmoet de sneakerheads, verzamelaars en ontwerpers die samen de wereld van de sneaker vormen. In de zomer volgen nog evenementen als The Drop (over de verzamelaarscultuur), een debatprogramma voor middelbare scholen en zomervakantieworkshops voor kinderen. Ook bij Sneakers Unboxed wordt weer het online verdiepingsplatform de Derde Verdieping ingericht. Hier vind je onder meer de podcast SneakEars, waarin ontwerpers en sneakerheads dieper ingaan op de thema’s van de tentoonstelling. Op de begane grond van het museum reageert het Young Design Team op de tentoonstelling. In Sneakers Under Construction stellen zij kritische vragen bij het fenomeen van de sneaker en gaan ze in op onderwerpen als maakbaarheid, duurzaamheid, identiteit en inclusie. Aan de hand van een uitgebreide programmering en in samenwerking met jonge ontwerpers en kunstenaars uit diverse disciplines creëren zij een inspirerende ruimte voor experiment en reflectie.

Colofon

Sneakers Unboxed is een samenwerking met the Design Museum, London en StockX, de globale e-commerce marktplaats voor actuele cultuurproducten. Het Nederlandse deel van deze tentoonstelling is samengesteld door conservator Adriënne Groen, met assistentie van Bao Yao Fei. De conservator van de tentoonstelling in Londen is Ligaya Salazar, gesteund door Leo Aslany. Het tentoonstellingsontwerp wordt verzorgd door Koehorst in ´t Veld. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, Fonds 21 en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Het Young Team Design wordt mogelijk gemaakt door Fonds 21 EXTRA.

advertentie Banner Kwekkelstijn center
Oud-rijschoolhouder Henk Nooijen op 80-jarige leeftijd overleden
OVERLEDEN

Oud-rijschoolhouder Henk Nooijen op 80-jarige leeftijd overleden

OVERLEDEN

Oud-rijschoolhouder Henk Nooijen op 80-jarige leeftijd overleden

Henk Nooijen uit Uden is zondag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was bij veel Udenaren bekend vanwege zijn eigen rijschool die al bijna 50 jaar bestaat.

TOP Oss onderuit tegen SC Heerenveen, FC Den Bosch wint van N.I.V.O. Sparta
VOORBEREIDING

TOP Oss onderuit tegen SC Heerenveen, FC Den Bosch wint van N.I.V.O. Sparta

TOP Oss is in voorbereiding op het nieuwe seizoen hard onderuit gegaan tegen SC Heerenveen. De ploeg van Kristof Aelbrecht verloor met 4-1. FC Den Bosch speelde dinsdagavond ook een oefenwedstrijd, N.I.V.O. Sparta uit Zaltbommel werd met 0-3 verslagen.

Boeren vanuit Schaijk op weg naar Nijmegen voor nieuwe acties
BOERENPROTEST

Boeren vanuit Schaijk op weg naar Nijmegen voor nieuwe acties

Zo'n vijftig boeren zijn vanuit Schaijk op weg naar Nijmegen voor nieuwe boerenprotesten. De boeren verzamelden zich aan de Duifhuisstraat in Schaijk, om vervolgens naar Nijmegen te trekken. Daar willen ze het Keizer Karelplein, het grootste verkeersplein van de stad, platleggen.

Komen er verkeersmaatregelen op het Wilhelminaplein in Den Bosch?
VERKEERSVEILIGHEID

Komen er verkeersmaatregelen op het Wilhelminaplein in Den Bosch?

De gemeente Den Bosch overweegt verkeersmaatregelen te nemen op het Wilhelminaplein. Dit naar aanleiding van het scooterongeluk in mei waarbij de 20-jarige Lucas Cornelissen, een bekende Vlijmense TikTokker, om het leven kwam.

Den Bosch krijgt er meer dan honderd sociale huurappartementen bij
BETAALBAAR

Den Bosch krijgt er meer dan honderd sociale huurappartementen bij

Den Bosch weet zich verzekerd van meer dan honderd nieuwe duurzame sociale huurappartementen. Dat hebben woningcorporatie Zayaz en ontwikkelaar Hendriks Coppelmans afgesproken. De bouw start naar verwachting medio 2025, de locatie is nog onbekend.

Oplichters doen zich voor als installateurs rookmelders
ZAYAZ

Oplichters doen zich voor als installateurs rookmelders

Woningcorporatie Zayaz uit Den Bosch waarschuwt mensen voor nep-installateurs. Deze mensen doen net of zij een rookmelder komen ophangen. Vanaf 1 juli zijn rookmelders verplicht op elke woonlaag.

advertentie Banner Kwekkelstijn center
Komen er verkeersmaatregelen op het Wilhelminaplein in Den Bosch?
VERKEERSVEILIGHEID

Komen er verkeersmaatregelen op het Wilhelminaplein in Den Bosch?

De gemeente Den Bosch overweegt verkeersmaatregelen te nemen op het Wilhelminaplein. Dit naar aanleiding van het scooterongeluk in mei waarbij de 20-jarige Lucas Cornelissen, een bekende Vlijmense TikTokker, om het leven kwam.

Den Bosch krijgt er meer dan honderd sociale huurappartementen bij
BETAALBAAR

Den Bosch krijgt er meer dan honderd sociale huurappartementen bij

Den Bosch weet zich verzekerd van meer dan honderd nieuwe duurzame sociale huurappartementen. Dat hebben woningcorporatie Zayaz en ontwikkelaar Hendriks Coppelmans afgesproken. De bouw start naar verwachting medio 2025, de locatie is nog onbekend.

Oplichters doen zich voor als installateurs rookmelders
ZAYAZ

Oplichters doen zich voor als installateurs rookmelders

Woningcorporatie Zayaz uit Den Bosch waarschuwt mensen voor nep-installateurs. Deze mensen doen net of zij een rookmelder komen ophangen. Vanaf 1 juli zijn rookmelders verplicht op elke woonlaag.