advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP
ZA 10 okt - ZO 24 jan
Expositie

Tentoonstelling Asjemenou!

De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen

Ooit gedacht dat de wuppie, een Doe Maar-zweetbandje of een patatje kapsalon een eigen sokkel verdienen? Op 10 oktober opent in Het Noordbrabants Museum de tentoonstelling Asjemenou! De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen. De aard van de tentoongestelde voorwerpen loopt sterk uiteen, maar ze zijn allemaal typerend voor onze cultuur en vrijwel iedereen heeft er een herinnering aan. Asjemenou! is dan ook een tentoonstelling bomvol verhalen en ‘o-ja-momenten’ die laat zien hoe praktisch, bij vlagen hysterisch, vertederend en juist ook vooruitstrevend ons land eigenlijk is. Te zien tot en met 24 januari 2021 in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Alledaagse voorwerpen en bijzondere verhalen Het idee voor deze tentoonstelling is gebaseerd op een vaste rubriek in de Volkskrant. De makers van deze rubriek selecteerden 100 alledaagse voorwerpen met een bijzonder verhaal, die samen een geschiedenis van de Nederlandse populaire cultuur vormen. Met de nadruk op ‘een’. Want eerlijk is eerlijk. Bij vrijwel iedereen die de lijst met 100 voorwerpen onder ogen krijgt, begint het te kriebelen: wat als ík deze lijst mocht samenstellen?

Gratis audiotour door Ome Willem
Juist omdat de verhalen centraal staan, is er ook een gratis audiotour met nog meer weetjes en anekdotes over de voorwerpen. Ingesproken door Edwin Rutten, ook wel bekend als Ome Willem. Natuurlijk is ook zijn pet in de tentoonstelling opgenomen - nummer 9 - en komt daarbij de enorme populariteit van zijn televisieprogramma ‘De film van Ome Willem’ aan bod. De audiotour met achtergrondbeelden en verhalen zijn gedurende de tentoonstelling met de eigen smartphone te bekijken en te beluisteren via uwmuseumgids.nl/hnbm.

Feestelijk openingsweekend
Op 10 en 11 oktober wordt Asjemenou! feestelijk geopend. Met feest-van-herkenning-muziek op het voorplein en in de Statenzaal persoonlijke anekdotes van Edwin Rutten uit de tijd van Ome Willem.

Ook een boek
Gelijktijdig met de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Thomas Rap het boek Asjemenou! Een geschiedenis van de Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen. Onder redactie van Chris Buur en Mark Moorman.
Opvolger van De Gruyter, Knus, Wauw en Gezin XXL 
Het Noordbrabants Museum weet de bezoeker al jarenlang te verrassen met uiteenlopende tentoonstellingen. Niet alleen met de bejubelde internationale kunsttentoonstelling over Jheronimus Bosch, maar ook met publiekslievelingen zoals de expositie over het kruideniersimperium De Gruyter, de knusse jaren 50, de roemruchte jaren 70 en over grote gezinnen. Stuk voor stuk toegankelijke tentoonstellingen en voor bezoekers een feest van herkenning.