Coördinator burgercorrespondentennetwerk

Vanwege uitbreiding van de activiteiten van Dtv Nieuws en met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek zoeken we op korte termijn een coördinator burgercorrespondentennetwerk/community manager.

We durven best te stellen dat we verhalen missen. Zaken die mensen in hun wijk of vereniging bezighouden, die ook niet door andere media worden opgepikt en dus simpelweg niet worden verteld. Verhalen die niet afkomstig zijn van ‘autoriteiten of instituties’, maar die komen vanuit inwoners. Die van invloed zijn op de lokale cultuur en identiteit. En waarvan het belangrijk is dat de gemeenschap en haar bestuurders er kennis van nemen. Daarom zoeken we een coördinator correspondentennetwerk, die tot taak krijgt dergelijke verhalen uit de gemeenschap ‘op te halen’.

Om dit te bereiken, zet de coördinator een netwerk van burgercorrespondenten op én onderhoudt hij dat netwerk structureel. Onze burgercorrespondenten zijn inwoners, die betrokken zijn bij het maatschappelijk leven in hun directe omgeving. Vanuit hun betrokkenheid waarderen ze onze aandacht voor hun wijk of kern zeker. Daarnaast willen we hen motiveren, door ze nauw bij de omroep te betrekken. We willen niet alleen informatie bij ze ophalen, maar ze ook inzetten om bijvoorbeeld redactionele vragen te beantwoorden. Zoals de vraag of een bepaald probleem ook in hun wijk of buurt speelt. Ons doel is dat we in 25 wijken en kernen een dergelijke correspondent vinden, zodat ons verzorgingsgebied fijnmazig is afgedekt. De correspondenten zijn onze tipgevers, onze ogen en oren die we structureel inzetten om onze nieuwsgaring een impuls te geven.

'Eigen verhalen'
De coördinator gaat deze burgercorrespondenten basaal trainen, waardoor ze met een meer journalistieke blik naar hun omgeving kijken. Ze leren wat interessant is voor een groter publiek en wat minder. Op welke gronden onze redactie nieuwskeuzes maakt. Maar ook hoe je simpel met je smartphone beelden maakt en die naar ons opstuurt. Doelstelling is niet dat burgers als verslaggever gaan dienen of zelf de content produceren. We zien ze meer als getrainde, structurele tipgevers, die niet alleen een verhaal aandragen, maar ook over een netwerk beschikken dat ons bij de productie van dat verhaal kan helpen.

We zouden de coördinator ook ‘Community Manager’ kunnen noemen, omdat hij de rechtstreekse link is tussen de redactie en ons publiek. Het betreft een nieuwe functie, dus nog niet alle taken zijn helder. Veel hangt ook af van de ideeën van de kandidaat. Belangrijkste doel is echter dat we meer eigen verhalen gaan brengen.

Functie-eisen
Voor deze functie is uiteraard een journalistieke opleiding én ervaring van belang. Verder ben je bekend met hoe netwerken functioneren en ben je in staat om snel een eigen netwerk op te bouwen. We zijn benieuwd naar je ideeën om deze functie in te vullen.

Voor al onze mensen geldt: je bent meer dan nieuwsgierig, ambitieus, creatief, kunt organiseren, kunt pakkend schrijven, hebt doorzettingsvermogen, bent stressbestendig en verbaal sterk. Enthousiasme vinden we vanzelfsprekend, humor kunnen we waarderen. Omdat je regelmatig tussen Oss, Den Bosch en Uden moet pendelen is een rijbewijs een absolute voorwaarde. We werken op onze redactie met wisselende diensten. Om de binding met onze regio te versterken verwachten we van onze medewerkers dat ze (op termijn) in onze regio komen wonen.

Geboden wordt
We bieden een interessante functie die je zelf mede kunt vormgeven. Je werkt in een klein, gemotiveerd team. De arbeidsvoorwaarden zijn gerelateerd aan de omvang van onze organisatie. De standplaats voor deze functie is onze vestiging in Uden.

Reageren
Voor meer informatie kun je contact opnemen met de eindredacteuren Lotte van Erp of Patrick Huisman. Ze zijn bereikbaar via 0412 – 62 22 30. Je CV en uitgebreide motivatie ontvangen we graag voor 20 januari aanstaande via patrick@dtvnieuws.nl.

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.