Debatclub TBL klaar voor Nederlands Kampioenschap

OSS â Eefke, Hugo, Wessel en Olivier. Dat zijn de leerlingen van havo 5 en vwo 5/6 van het Titus Brandsma Lyceum in Oss die morgen meedoen aan het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor scholieren.
Samen vormen zij de debatclub die afreist naar het Mendelcollege in Haarlem. Teams van vier personen staan daar tegenover elkaar tijdens de voorronde van de parlementaire debatcompetitie. 

Naast een improvisatiestelling zijn er drie stellingen die de afgelopen weken zijn voorbereid. Die gaan over de verplichting van Nederland om gelijke rechten voor LHBT-plussers te bevorderen in andere landen, het twee keer zo duur maken van alcoholproducten en verplicht stemmen tot je 25e. 
âTwee daarvan komen aan bod en je weet vantevoren niet of voor of tegen moet pleitenâ, zegt Marja Venema. Zij is docent Nederlands op het TBL en heeft samen met een college het team klaargestoomd voor het NK. Het is niet de eerste keer dat het TBL meedoet, maar goud gaat het volgens de leerlingen én docent niet worden. âEr zijn teams die het hele schooljaar hiermee bezig zijn, dat is bij ons niet het gevalâ, aldus Venema.

De beste debatteams van de voorronde in Haarlem plaatsen zich voor de finale. Die is op 29 januari op de universiteit in Utrecht.
advertentie

Lees ook deze artikelen