Flinke veiligheidsmaatregelen in Schadewijk

OSS â De gemeente Oss neemt flinke maatregelen om de veiligheid in de Schadewijk te waarborgen. Een deel van de wijk is vanaf pakjesavond tot 6 januari aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie kan dan preventief mensen staande houden, fouilleren en bagage doorzoeken.
Een groep jongeren levert al langer problemen op in de wijk. Eerdere incidenten zijn aanleiding voor de nieuwe maatregelen. Zo vond bij de Cruyff Court aan de Leeuwerikstraat een steekpartij plaats en werd bij een woning aan de Zwaluwstraat vuurwerk naar binnen gegooid. "Het is een groep die zich steeds minder laat zeggen. En niet alleen de grenzen op zoekt, maar daar systematisch overheen gaat", aldus burgemeester Wobine Buijs.

Achter slot en grendel
Dat de jongeren nog niet zijn aangehouden, komt volgens de burgemeester doordat het lastig is bewijsmateriaal te verzamelen. "Ze zijn op dezelfde manier gekleed en je kan de gezichten niet altijd herkennen", licht Buijs toe. De burgemeester hoopt met de nieuwe maatregelen meer belastend materiaal te verzamelen: "Dan kunnen we ze achter slot en grendel zetten." De gemeente verwacht ook dat de maatregelen een afschrikkend effect hebben en de jongeren de komende tijd wegblijven uit de Schadewijk.

Geen noodtoestand
Door het nemen van nieuwe maatregelen hoopt de burgemeester dat bewoners in de wijk een veiliger gevoel krijgen. "Ik vind dat mensen in een woonwijk recht hebben op openbare orde", zegt Buijs. Een noodtoestand is het volgens de burgemeester "natuurlijk niet". "Het gaat om hele proportionele maatregelen die gericht zijn op een bepaalde groep. Niet elke burger gaat ermee te maken krijgen", aldus Buijs.
advertentie

Lees ook deze artikelen