Gé Wagemakers gaat boek schrijven: 'Politiek is niks voor mij'

OSS - Oud-wethouder en LOF-aanvoerder Gé Wagemakers gaat een boek schrijven. In het boek 'LOF, Politiek is niks voor mij' deelt Wagemakers onder meer zijn kant van het verhaal over hoe hij de VVD verliet.
"Het is niet bedoeld om mensen zenuwachtig te maken", aldus Wagemakers. "Maar iedereen die dat wel wordt, moet naar zichzelf kijken", vult hij aan. Wagemakers blogt geregeld en die blogs vormen de rode draad in zijn boek. Het gaat vooral over zijn politieke leven. "Ik wil vooral vertellen wat mij bezig heeft gehouden de laatste jaren en hoe mijn politieke leven tot stand is gekomen. Het zijn mijn belevenissen en mijn waarnemingen op een oprechte en eerlijke manier. Ik wil alles zo helder mogelijk vertellen."

Uitnodiging
Volgens Wagemakers moet je het boek ook zien als een uitnodiging om politiek actief te worden. Daar komt ook de ondertitel 'Politiek is niks voor mij' vandaan. "Als ik mensen vraag om politiek actief te worden, dan zeggen ze vaak: 'Politiek is niks voor mij.' In Oss stemde bijna de helft van de mensen niet tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Veel mensen hebben het idee dat in het gemeentehuis toch de zin van politici erdoorheen wordt gedrukt. Met mijn boek wil ik mensen een kijkje in de keuken geven. Hoe is het om in de gemeenteraad te zitten? Hoe is het om wethouder te zijn? Hoe is de wisselwerking met ambtenaren?"

VVD
Wagemakers stapte recent uit de VVD nadat na de verkiezingen bleek dat hij geen wethouderskandidaat mocht zijn namens de liberalen. Ook dat verhaal komt aan bod in het boek. Het risico is dan dat zo'n verhaal rancuneus over gaat komen. "Maar ik vertel het zonder rancune. Ik was vlak nadat het bekend werd verbitterd en boos, maar ook ik moet verder. En dat heb ik ook gedaan, met LOF. Meerdere mensen hebben het omarmd, ook van buiten de politiek. Dat doet me goed. Al vind ik wel dat me onrecht is aangedaan." Hij gaat door: "Gisteren op Muze Misse komen mensen naar me toe en die zeggen dat ik me niet gek moet laten maken. Maar dat doe ik ook helemaal niet. Misschien ben ik al wel een beetje gek, dat moet je ook zijn om te doen wat ik doe." Het boek zal geen lofzang over zichzelf worden, benadrukt Wagemakers. "Ik ga het ook hebben over mijn eigen fouten. Die heb ik natuurlijk ook gemaakt." Hij verwacht het boek over een jaar, of anderhalf jaar, af te hebben. Een uitgeverij heeft hij nog niet gevonden. "Het schrijfwerk is de basis van het boek. Ik ga nog wel op zoek naar een uitgeverij en heb al gesproken met Astrid Derijks van Boekhandel Derijks over hoe ik dat aan moet pakken."

Moraalridders
Naast een uitnodiging om politiek actief te worden, noemt Wagemakers het boek ook een 'aanklacht tegen de moraalridders'. "Er zijn mensen die vinden dat ik niet geschikt ben voor het wethouderschap. Dat ik biertjes buiten de deur drink moet kunnen, vind ik. Moet ik dan thuis blijven zitten en daar bier gaan drinken? Ik ben een politicus, maar ook een mens. Ik zie genoeg mensen in de politiek een rol spelen. Ik kan dat niet. Sterker nog: ik wil dat niet."
advertentie <p>Banner Trined 0719</p>

Lees ook deze artikelen