Geen vervolg burgerbegroting door urgente problemen in Schadewijk

GEFFEN - De proef in Geffen om inwoners een eigen burgerbegroting te laten maken krijgt voorlopig geen vervolg in de gemeente Oss. Het vervolg van de proef zou plaatsvinden in de Schadewijk, maar de gemeente besloot na een inventarisatie in de wijk dat zaken rond veiligheid daar dringender zijn dan het starten van de proef.
âEén van de leerpunten is dat we naast het praten meer actie willen zienâ, zegt wethouder Frank den Brok over het besluit voorlopig niet verder te gaan met de proef. Mocht de proef wel nog een keer terugkeren, dan zou dat volgens de wethouder voor meerdere jaren moeten zijn om meer voor elkaar te kunnen krijgen.

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Geffenaren bij wijze van experiment zich over de begroting van hun dorp konden buigen. De gemeente Oss wilde daarmee burgerparticipatie stimuleren. Zoân driehonderd mensen uit Geffen deden mee aan de proef. âDaar zaten veel bekende gezichten van verenigingen bij, maar uiteindelijk sloten ook nieuwe mensen zich aan bij het project. Alleen kan je, je afvragen of een participatie van minder dan 10 procent van de inwoners genoeg isâ, aldus Den Brok.

De wethouder benadrukt dat inwoners via de wijk- en dorpsraden en de voorzieningenkaart nog steeds kunnen meedenken over het beleid in hun woonomgeving. âEn ook bij de aanpak van de Schadewijk worden burgers betrokkenâ, zegt Den Brok. Het is volgens de wethouder nog zoeken naar de meest effectieve manier om inwoners te betrekken: âDaar is geen blauwdruk voor. Je moet per dorp kijken wat werkt.â
advertentie

Lees ook deze artikelen