Heesche woonwagenbewoners blijven actievoeren, Kamer debatteert vandaag over nieuw woonwagenbeleid

HEESCH â Het woonwagenkamp aan de Donkervoortseloop in Heesch is één van de 34 kampen in ons land waar op dit moment aandacht wordt gevraagd voor het tekort aan standplaatsen. In de Tweede Kamer is vandaag een debat over hoe gemeenten moeten omgaan met het nieuwe beleid voor woonwagenbewoners.
Minister Ollongren heeft gemeenten in juli gevraagd om meer rekening te houden met de wensen van woonwagenbewoners. Ook moeten gemeenten zorgen voor voldoende standplaatsen. Het nieuwe beleid volgt op adviezen van het College van de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman. Die vinden dat het eerder toegepaste afbouw- of uitsterfbeleid in strijd is met het recht op gelijke behandeling. 

Voor woonwagenbewoners in heel Nederland was dit nieuw aanleiding om in actie te komen. De protestactie begon in Mill, bewoners van het kampje aan de Donkervoortseloop in Heesch volgden dit voorbeeld twee weken geleden.

In Heesch willen de vaste woonwagenkampbewoners ruimte voor hun familieleden. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze lege plekken bezet met illegale caravans. Die hadden woensdag weg moeten zijn, maar staan er nog. 
De gemeente Bernheze heeft laten weten dat er een nieuwe deadline komt voor de ontruiming en is een juridisch onderzoek gestart. De uitkomst van het debat van vandaag over hoe gemeenten moeten omgaan met het nieuwe beleid is daarbij ook belangrijk.
advertentie

Lees ook deze artikelen