Huurders schimmelwoningen met zwartboek naar Zayaz

DEN BOSCH - Huurders van woningen in de Kruiskamp hebben vrijdag een zwartboek met alle schimmel- en vochtklachten overhandigd aan woningcorporatie Zayaz. Een delegatie van de groep ging daarna met de woningcorporatie in gesprek om tot een oplossing te komen.
De SP en een actiegroep verzamelden zich om onaangekondigd een bundeling van de klachten naar Zayaz te brengen. Het aantal klachten dat door de actiegroep werd verzameld (107), is veel hoger dan het aantal dat bij Zayaz bekend is (33). Daar baalt de woningcorporatie van. âHet komt waarschijnlijk doordat een aantal mensen zich niet bij ons heeft gemeld. Of omdat het niet is doorgekomen in ons systeemâ, zegt een woordvoerster van Zayaz. De 33 klachten die bij Zayaz bekend zijn, zijn in behandeling of al opgelost, zegt de woningcorporatie.

Gesprek
Na de overhandiging van het zwartboek, ging een afvaardiging van de groep het gesprek aan met Zayaz. Kimberly Netten, één van de bewoners, is tevreden, maar wil niet te vroeg juichen: âDe tijd zal het uitwijzen. Het is te hopen dat ze het ook echt aanpakken.â

Zayaz noemt het gesprek âfijn en constructiefâ: âHet document is heel duidelijk. We gaan er mee aan de slag.â Voordat er daadwerkelijk wat gedaan wordt aan de problemen, wil de woningcorporatie eerst in kaart brengen in welke huizen iets moet gebeuren. âWe moeten eigenlijk het werk van de buurt overdoen. We moeten in kaart brengen waar de problemen precies zitten. Dat is een behoorlijk arbeidsintensief procesâ, legt de woningcorporatie uit.

'Door tot we schimmelvrije woningen hebben'
De bewonersgroep toont zich ook na de actie van vrijdag strijdbaar. âWe gaan ervoorâ, zegt Kimberly Netten. âWe gaan door tot we schimmelvrije woningen hebben.â Volgende maand komen de partijen weer bij elkaar om de voortgang te bespreken.

LEES & KIJK
- 107 schimmelwoningen geteld, tientallen Kruiskampers hebben gezondheidsklachten
- Kruiskampers zijn schimmelwoningen beu en roepen woningcorporatie op tot actie
advertentie

Lees ook deze artikelen