advertentie Banner SNLR.nl

Eindexamens geschrapt: Best wel spannende situatie’

De centrale eindexamens worden vanwege de coronacrisis geschrapt. Dat maakte het ministerie van onderwijs eerder deze week bekend. Bijna 200.000 centrale eindexamens gaan daardoor niet door.

De maatregel heeft grote gevolgen voor veel middelbare scholieren. Nu gaan de ‘gewone’ schoolexamens namelijk bepalen wie zijn diploma wel of niet behaalt. Dat kan zomaar betekenen dat een leerling zakt terwijl hij of zij erop had gerekend nog een kans te hebben om zijn cijfers op te halen.

Spannend
En dat is behoorlijk pijnlijk voor leerlingen zoals Mitch van Dorst. De 16-jarige leerling aan het Rodenborch College in Rosmalen weet nu zo goed als zeker dat hij gezakt is: “Ja, voor mij is dit een best wel spannende situatie. Nu moet ik echt goed mijn best gaan doen voor Engels om dat op te kunnen halen”, verzucht Mitch.

Cum laude
Màdelon van Melis uit Oss zou haar eindexamen doen op Het Hooghuis in Heesch. Voor haar komt de maatregel niet gelegen: “Al sinds de vierde klas was mijn doel om cum laude te slagen. Op twee vakken na stond ik nu gemiddeld een acht. Alhoewel het moeilijk was geworden, had ik gehoopt die andere twee vakken met mijn eindexamen ook omhoog te halen. Dat gaat nu niet meer lukken.”
 
Jammer
Màdelon kan nog steeds naar de opleiding die zij voor ogen had. Maar ze baalt wel. “Het was echt mijn doel om cum laude te slagen. Om dat nu niet te kunnen is wel echt jammer.”

(Tekst loopt door onder de video)

Geslaagd
Hoe anders is de situatie van Floor Beek uit Uden. Nu het eindexamen van de 15-jarige leerling van het Udens College niet doorgaat is de kans dat zij zakt niet al te groot meer. Ze moet alleen nog een aantal practicumproeven doen om zeker te weten dat ze geslaagd is: “Maar het zijn niet hele moeilijke proeven, geloof ik.”

Schreeuwen
Desalniettemin wordt het feestje nog niet gevierd. Maar dat vindt Floor ook niet zo’n probleem: “Ik denk; als ik geslaagd ben, ben ik geslaagd. Punt. Ik hoef het niet van de daken af te schreeuwen.”