advertentie Banner SNLR.nl

Huisartsen: ‘dodental corona ligt hoger’

Het aantal sterfgevallen in Nederland door corona ligt waarschijnlijk een stuk hoger dan het RIVM aangeeft.

Dat vertellen verschillende huisartsen in Brabant aan Zembla, het onderzoeksprogramma van BNNVARA. Onder hen ook de huisartsen Eduard Graat en Ellen Oonincx, allebei uit Uden.

Graat legt uit: “ Lang niet iedereen is getest, omdat er een terughoudend testbeleid is. Dus van alle patiënten die overlijden, staat niet altijd vast dat ze COVID-19 hebben gehad. Maar we hebben wel heel sterke vermoedens als huisarts, dat deze mensen daaraan zijn overleden.”

Niet in statistieken

Ellen Oonincx is het met haar collega eens: “Eergisteren hadden we in deze praktijk drie patiënten die thuis zijn overleden. Ze hadden alle drie de symptomen van corona, maar slechts één van de drie is er daadwerkelijk op getest. Alleen die ene telt dus mee in de statistiek over de corona sterftecijfers, de andere twee niet. Zo blijven de cijfers wel laag natuurlijk.”

De huisartsen vermoeden dus dat het werkelijke aantal sterfgevallen hoger is dan wat de cijfers vertellen. Ze maken zich zorgen over het feit dat ze die gevallen, waarvan ze sterk vermoeden dat het om corona gaat, nergens kunnen melden.

Reactie RIVM

Een woordvoerder van het RIVM bevestigt tegenover Zembla dat het sterftecijfer alleen gebaseerd is op bevestigde gevallen van COVID-19. Vermoedens van corona worden hierin niet meegenomen, want dan zouden de cijfers een vertekend beeld gaan geven. Iemand kan immers ook overleden zijn aan ‘gewone’ influenza: griep. Er is momenteel ook geen beleid om mensen na overlijden te testen op corona. Daarvoor is de testcapaciteit onvoldoende en het levert ook geen gezondheidswinst op.