advertentie Banner SNLR.nl

Lisa verloor oog door vuurwerk en strijdt voor verbod

De Udense Lisa is hoopvol nu er een definitief vuurwerkverbod lijkt te komen. Ze raakte zwaargewond door andermans vuurwerk en ondervindt daar nog iedere dag de gevolgen van. 

"Voelen jullie ook van alles tegen je aan? vroeg een van mijn vrienden. Toen pas besefte ik dat ik niks meer zag met rechts en was er paniek. Pijn had ik op dat moment nog niet, die kwam pas enkele tellen later." Zo gebeurde het in de nieuwjaarsnacht van 31 december 2014 op 1 januari 2015. Lisa vierde samen met een aantal vrienden oud en nieuw en stond in de deuropening naar het vuurwerk te kijken. Ze had naar eigen zeggen niet veel met de knallers en bleef daarom op veilige afstand staan. Althans, dat dacht ze. Twintig meter zou voldoende moeten zijn, totdat er vuurwerk in haar rechteroog terecht kwam.

Het eerste wat de arts zei was: je oog is verwijderd

• Lisa - vuurwerkslachtoffer

"Ik had heel veel pijn en moest met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden", vertelt Lisa. In Uden konden ze niks voor haar betekenen en dus moest ze naar het Radboud UMC in Nijmegen. "Toen ik bijkwam na de operatie, werd de ergste nachtmerrie werkelijkheid. Het eerste wat de arts zei was: je oog is verwijderd."

Petitie
Iedere jaarwisseling komt dat trauma bij Lisa terug. "Ik heb er nog iedere dag last, zie geen diepte en dat zal ook nooit volledig herstellen." Ook neemt degene die verantwoordelijk is voor het ongeluk deze verantwoordelijkheid niet. Daarom startte Lisa een petitie om de gemeente Uden vuurwerkvrij te krijgen, die binnen enkele uren al door 139 mensen was ondertekend. Ze haalde de petitie echter alweer snel weer offline, omdat ze tientallen dreigementen kreeg. 

Desondanks hoopt Lisa dat er toch een verbod op consumentenvuurwerk komt. "Een ongeluk kan ook gebeuren door vuurwerk dat anderen hebben afgestoken en dat wens je niemand toe.”

De naam Lisa is gefingeerd, de echte naam is bij de redactie bekend.