advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Oud-beheerder Stuik Jan Lucius overleden

Enkele dagen na het overlijden van Piet Timmers moet Vorstenbosch afscheid nemen van dorpsicoon Jan Lucius (82) die jarenlang beheerder was van gemeenschapshuis De Stuik.

"Er heerst verslagenheid en schrik in het dorp", zegt Nicola van der Heijden van de Stuik. Maandag overleed mede-oprichter van de Piereslikkers Piet Timmers en donderdag kwam het droevige bericht dat ook Jan Lucius overleed. Jan was sinds de officiële opening van De Stuik in 1964 al betrokken bij het gemeenschapshuis. Twee dagen voor het overlijden van Lucius overleed zijn zus Marietje.


"Jan had een hart voor De Stuik", vertelt Van der Heijden. "Jan was een tikkeltje eigenwijs, maar hij was een kundige en handige man. Hij kreeg alles voor elkaar." Van der Heijden herinnert zich nog toen ze in augustus samen met Lucius door het gemeenschapshuis liep toen het nieuwe gebouw werd geopend. "Jan was eenvoudig. Vernieuwing was niet zijn ding. Ik vertelde hem dat we leven in een nieuwe tijd. Jan wilde het liefst alles bij het oude houden."

Carnaval
De meeste carnavalsactiviteiten van de carnavalsstichting De Piereslikkers vinden plaats in de De Stuik. Lucius was als beheerder dan ook nauw betrokken bij de carnaval. Door de stiching werd hij benoemd tot ere-pier, een benoeming voor zij die zich twee keer elf jaar voor de carnaval hebben ingezet.

Ook Bert van der Linden, de huidige beheerder van De Stuik is geschrokken van het overlijden van Lucius. "Heel heftig, ik had dit niet verwacht. Zijn dood kwam als een donderslag bij heldere hemel."

Volgens Van der Heijden heeft Lucius erg veel betekend voor de Stuik. "Jan was ook erg betrokken bij het repaircafé, wat wij in Vorstenbosch het kluscafé noemen. Hij repareerde alles. Hij was handig en dat was altijd fijn."