advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

‘Zonder vrijdaggebed is de week niet voorbij’

Coronamaatregelen raken ook moskeeën, want het belangrijke vrijdaggebed wordt voorlopig geschrapt

Veel bijeenkomsten zijn door de coronacrisis verboden, maar religieuze bijeenkomsten mogen met een maximaal aantal van dertig personen doorgaan. Moskeeën hebben niets aan deze uitzondering. “Wij hebben geen bijeenkomsten met bepaalde aantallen, wij zijn altijd openbaar. We kunnen ons daardoor niet aan het maximum van dertig houden”, zegt vice-voorzitter Orhan Gür van de Ulu Moskee in het Osse centrum.

En daarom kiest de  Osse moskee ervoor om de deuren van de moskee tijdelijk te sluiten. Ook de Mescidi Cuma moskee in Schadewijk is gesloten. Hierdoor gaat het voor moslims belangrijke vrijdaggebed niet door. “Voor mij is de week niet voorbij zonder vrijdaggebed. Dit is een leegte in mijn privéleven”, zegt Kenan Kurt van de moskee. Niet alleen voor het geloof is het gebed belangrijk, maar ook voor de saamhorigheid. "Ik ben gewend om wekelijks naar het vrijdaggebed te gaan en dan zie ik de gemeenschap. Je familie en broeders. Dat is een grote gemeenschap met veel gezelligheid. Dat mis ik nu", zegt Gür.  

Imam Thasin Gülanay van de Ulu Moskee kan nu de moskee gesloten is geen gebed uitspreken. “Dat is niet goed”, zegt hij. “Maar ik snap het wel, want gezondheid is het allerbelangrijkste.” Normaal gesproken ziet hij hoe honderden moslims naar zijn gebed luisteren, maar voorlopig blijft het stil in de gebedszaal. Niet alleen in Oss, maar ook in Den Bosch zijn moskeeën gesloten.

Zolang moskeeën gesloten zijn, zijn gebeden en religieuze lessen zoveel mogelijk online te volgen.