Kontkijkers

Nederland wordt steeds slimmer, volgens een televisie-reclame. Zo'n whizzkid dat contactgestoord is en de wereld via een mobieltje bekijkt. Interactie met de directe omgeving bestaat niet, je moet per slot van rekening out-of-the-box denken. Globaliseren heet dat. Zo'n wereldburger in spé zou eigenlijk eerst eens fatsoenlijk gesocialiseerd moeten worden, zoals ze met puppy's doen. Maar ik vrees dat we de klok niet terug kunnen zetten.
Nederland wordt steeds slimmer, volgens een televisie-reclame. Zo'n whizzkid dat contactgestoord is en de wereld via een mobieltje bekijkt. Interactie met de directe omgeving bestaat niet, je moet per slot van rekening out-of-the-box denken. Globaliseren heet dat. Zo'n wereldburger in spé zou eigenlijk eerst eens fatsoenlijk gesocialiseerd moeten worden, zoals ze met puppy's doen. Maar ik vrees dat we de klok niet terug kunnen zetten.
Ons land telt dus steeds meer deskundigen. De talkshows zijn ermee vergeven. Ik heb eerlijk gezegd best wel bewondering voor het lef waarmee deze experts recht in de camera's durven kijken en zonder een greintje emotie hun kennis spuien. Ze verklaren letterlijk alles door achteraf een koe in de kont te kijken.

Als jij en ik de moeite nemen om onze vriend Google even te raadplegen, komen we tot dezelfde conclusies. Echte kennis is het dus niet, want die krijg je pas als jezelf gaat nadenken. En dan kun je uiteraard een denkfout maken. Maar - dat compliment moet ik ze geven - daar heb ik deze kontkijkers nog nooit op kunnen betrappen. Gewoon knippen en plakken en hup, je kunt er zo mee op de buis. Zenders genoeg.

Terrorismedeskundige, voedingsdeskundige, mediadeskundige, royaltywatcher, trendwatcher, mantelzorgdeskundige, Brexitdeskundige, ga zo maar door. De laatste zat al aan tafel toen de Brexit-deal van May in het Parlement werd weggehoond. Niemand wist wat er verder moest of ging gebeuren, maar de expert bood uitkomst: er was sprake van een complexe situatie. Zo he, daar was over nagedacht......

En wat te denken van die mevrouw die in Koffietijd kwam uitleggen dat kinderen tegenwoordig een burn-out kunnen krijgen. Rot op zeg, leer ze sociaal te zijn, prop ze niet vol met nutteloze informatie en breng ze aan het verstand dat de wereld niet alleen uit kwantiteit bestaat, maar vooral dringend behoefte heeft aan kwaliteit. Hoe ontstond onze huidige staat ook al weer? Juist, uit de Tachtigjarige Oorlog. Toen ging het onder andere om vreedzaam samenleven, tolerantie, gelijkheid voor iedereen. Wijs ze erop dat er destijds veel slachtoffers zijn gevallen in de strijd tegen waarden die we nu te grabbel gooien. Niet terugkijken, maar leren van het verleden met het oog op de toekomst. Net als bij het voetballen hebben we mensen nodig die vooruitdenken.

Er zijn tegenwoordig steeds minder mensen met een brede algemene kennis. Er is blijkbaar behoefte aan veel kennis van niks. In mijn termen uitgedrukt: we weten vaak van voren niet dat we van achteren leven. Wie leest in het cybertijdperk nou nog een krant of tijdschrift of voor mijn part Story, Libelle of de Donald Duck? En de verzamelde werken van Ollie B. Bommel zijn een collectors-item geworden. En daar staat toch echt veel wijsheid in.
Ik erger me mateloos aan zogenaamde deskundigen die alleen maar samenvatten wat ik als betrokken inwoner al lang heb gelezen, op tv of social media heb gezien en gehoord. Ik heb vooral behoefte aan diepgang, aan samenhang tussen verschillende gebeurtenissen, niet aan "meer van hetzelfde". Ik wil gestimuleerd en uitgenodigd worden om zelf na te denken. 
Daarom word ik zo blij als de gemeente Bernheze achteraf uitlegt waarom het struikgewas in De Hoef II met de kettingzaag gesnoeid moest worden. Glashelder. Daar spreekt deskundigheid uit. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de werkdruk, dat deze uitleg niet vooraf is gegeven maar achteraf. Bovendien krijg je dan ook geen bezwaren die je afremmen als je motor het na een paar jaar eindelijk weer eens doet nadat de Raad je geld heeft gegeven. Het is dus helemaal geen Raad van Beroerte.
Dat het ook anders kan, bewijst de gemeente met de herinrichting van Nistelrode. De Van Tilburg Allee wordt flink op de schop genomen. Maar gelukkig gaat dat in fasen, zodat de mensen maar een paar keer overlast hebben. En wat belangrijker is: de gemeente geeft exact aan hoe lang de overlast zal duren: geruime tijd. Glashelder. Je maakt het niet vaak mee dat je zeker weet dat een project binnen de planning blijft... Want slechts weinig mensen geloven dat geruime tijd wel eens twintig jaar kan duren, zoals de Bijbel zegt (I Samuel, 7). De gemeente is haar tijd ver vooruit.
advertentie

Lees ook deze artikelen