Lachen om onze oosterburen op TBL

OSS - De derde editie van de âOsse avond van de geschiedenisâ op het TBL draaide woensdagavond helemaal om de relatie tussen Nederland en onze Duitse buren.
Een vaak moeizame relatie in de decennia na de Tweede Wereldoorlog maar tegenwoordig zijn de verhoudingen prima te noemen. Dat was ook de conclusie van hoofdgast Hans van Breukelen die als doelman van het Nederlands elftal op het EK van â88 afrekende met een nationaal trauma door een keer wél van de Duitsers te winnen op een belangrijk toernooi. Van Breukelen werd geïnterviewd door geschiedenisdocent Peet Kappen en had met zijn smeuïge anekdotes meteen de lachers op zijn hand.

De avond was qua aantal bezoekers een groot succes, de Binnenhof was afgeladen vol. Rector Tom Brocks opende de avond met een humoristische bijdrage over zijn eigen ervaringen met onze oosterburen. Docent Martijn Vermast nam de vooroordelen over de Duitsers onder de loep en historica-journaliste Marja Verburg legde uit waarom de betrekkingen tussen Duitsland en Nederland de laatste jaren zoveel verbeterd zijn.

Elke Gersen is zelf Duitse en ouder van een leerling van het TBL en kon vertellen hoe in haar jeugd door de Duitsers naar de Nederlanders werd gekeken. Het programma werd muzikaal omlijst door de band Kerelz.
advertentie

Lees ook deze artikelen