Mogelijk nog een windmolenpark in gemeente: 9 stuks tussen Ravenstein en Haren

OSS - Omwonenden zijn gisteravond bijgepraat over de mogelijke komst van 9 windmolens in de polder tussen Ravenstein en Haren. Vanavond is er weer een avond. Bewoners voelen zich overvallen door het nieuws.
In Onder d'n Plag in Demen werden gisteren de eerste mensen bijgepraat, vanavond in De Berchplaets in Berghem de rest. Het gaat om mensen die in een cirkel van 800 meter rondom de mogelijke windmolens wonen. Gisteren waren er zo'n vijftien genodigden in Demen. "Een week geleden kregen we een brief waarin ons werd medegedeeld dat er negen windmolens gaan komen in de polder", stelt een van de aanwezigen. "We voelden ons overvallen, dat hebben we gisteren ook laten merken."

Enkele boeren in de polder tussen Ravenstein en Haren stellen een deel van hun grond beschikbaar om het plaatsen van windmolens mogelijk te maken. "En die boeren snap ik wel. Die hebben het hard te halen. En ik denk ook dat er niemand is die tegen milieuvriendelijke opwekking van energie is. Het gaat ons om de vervuiling van het landschap en de horizon. Als er ergens een hoge boom omvalt, dan mag die niet terug worden geplaatst door de gemeente omdat het landschap dan open moet blijven. Maar dan gaat men wel een windmolen bouwen met een tiphoogte van 230 meter? Een mooie polder vullen met lelijke dingen, dat moeten we niet hebben", vertelt de aanwezige. "En gisteren werden allemaal zaken verteld over geluidsoverlast, slagschaduw en andere nadelen. Op een gegeven moment dacht ik: 'Komt er nog iets goed uit of gaat dit heel vervelend worden?'"

Met de naderende komst van een windmolenpark in de polders van Rosmalen, Nuland, Geffen en Lith (daar kunnen er maximaal 80 komen) vreest de aanwezige van de vergadering gisteravond dat het polderlandschap van de gemeente Oss een metamorfose zal ondergaan. "Binnenkort zien we alleen maar windmolens om ons heen."
advertentie

Lees ook deze artikelen