advertentie Banner SNLR.nl

2019: Hoe de Brabanthallen het Songfestival misliep

De Brabanthallen deed in 2019 een gooi naar de organisatie van het Eurovisiesongfestival. En greep mis. “Ik baal er nog steeds van dat een stad als Maastricht nog verder is gekomen dan wij.”

Dat zegt directeur Jeroen Dona in een terugblik. Toen de Tilburgse Duncan Laurence in Tel Aviv het Songfestival won, stond Dona te popelen om het evenement in 2020 in de Brabanthallen te organiseren. “Ik denk dat deze accommodatie fantastisch zou zijn geweest om dat grote muziekfestijn te laten plaatsvinden. Los van het feit dat ik denk dat de stad Den Bosch en omgeving prachtig is om aan de wereld te laten zien”, stelt Dona. “Ik was ervan overtuigd dat we het festival hier konden hosten.”

In samenwerking met de gemeente en de provincie stelt eigenaar van de Brabanthallen Libéma een bidbook samen. Met de kreet ‘Douze de groeten uit Brabant’ bood Dona met wethouder Mike van der Geld het bidbook aan aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO in Hilversum.

We hadden als accommodatie maar ook als stad hele hoge ogen kunnen gooien

• Jeroen Dona, directeur Beurzen & Evenementen Brabanthallen

Naast Den Bosch waren ook Arnhem, Utrecht Maastricht en Rotterdam in de strijd om gaststad te worden van het festival. De laatste twee bleven als laatst over, Rotterdam kreeg uiteindelijk de eer. Dona: “Dat we niet de gedoodverfde winnaar zouden zijn, wist ik ergens wel. Ahoy stond altijd met stip op nummer één. Maar ik was ervan overtuigd dat – los van Rotterdam- Den Bosch het goed had kunnen doen. En dat we als accommodatie maar zeker ook als stad, hele hoge ogen hadden kunnen gooien.”

Of Dona nu nog teleurgesteld is? “Nee”, zegt hij stellig. “Ik ben heel trots dat we de vinger hebben opgestoken. We hebben het geprobeerd en hebben Den Bosch maar zeker ook de Brabanthallen weer eens goed op de kaart gezet.

De terugblik van Dona is dinsdag 31 december vanaf 19.00 uur te zien in het jaaroverzicht van Dtv Nieuws.