advertentie Banner SNLR.nl

24 uur chatten met BHIC vanwege jubileum

De chatdienst van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in Den Bosch bestaat tien jaar en dat wordt gevierd met een ‘chatathon’.

Tijdens de chathathon is de chatdienst sinds donderdag om 10.00 uur 24 uur geopend om historische onderzoeksvragen te beantwoorden. Ook ‘s nachts is de chat dus geopend. De twaalf chatters van het BHIC krijgen allerlei vragen.  "Het kan gaan om genealogie, bijvoorbeeld dat mensen voorouders zoeken. Of mensen zoeken een oude bouwtekening van hun huis of vonnissen van rechtbanken uit het verleden. Noem het maar op", aldus Lisette Kuijper. 

Niet alleen nieuwsgierige Nederlanders maken gebruik van de chat. "Gisteren had ik nog een persoon uit Nieuw-Zeeland op de chat", vertelt Marilou Nillesen. "Ik zei eens tegen iemand die al meerdere keren op de chat verschenen was om eens bij ons langs te komen. Hij bleek in de VS te wonen." Kuijper kan de buitenlanders op de chat wel verklaren.  "Vanuit Brabant zijn veel mensen vroeger geëmigreerd naar de VS, Canada of Nieuw-Zeeland. Deze mensen hebben nakomelingen gekregen en zij gaan later op zoek naar hun voorouders."

Sinds 2010 maakt het BHIC in de avonduren na de sluiting van het archief gebruik van een chatdienst om de dienstverlening te verbeteren. Inmiddels is de chatdienst ook overdag actief en heeft het BHIC in tien jaar tijd meer dan 30.000 chats verwerkt waarvan 6.000 in 2019.  De chatmarathon duurt tot vrijdag 10.00 uur. Daarna is de chat weer op de vaste tijden geopend.