350 achtstegroepers doen mee aan ‘Brug naar de brugklas’: ‘Heel leuk, en we hoeven lekker niet te leren’

Om groep 8-leerlingen voor te bereiden op het voortgezet onderwijs, is het project ‘Brug naar de brugklas’ in het leven geroepen. Vrijdag mochten 350 van hen zich op twee locaties binnen de gemeente Den Bosch uitleven tijdens tal van sportieve, creatieve én maatschappelijke activiteiten.

“Ik vind het heel leuk hier. En we hoeven lekker niet te leren”, geeft Job van Rijswijk eerlijk toe. De 12-jarige leerling van Kindcentrum Caleidoscoop is samen met nog zo’n 250 andere achtstegroepers uit Empel, Engelen, de Maaspoort en de Hambaken aanwezig in het Kasteelpark in Empel. Ook aan het Zilverkruid in de Maaspoort worden er activiteiten georganiseerd, in het kader van ‘Brug naar de brugklas’.

(Tekst loopt door onder de video)

Dat gebeurt onder begeleiding van onder andere wereldkampioen straatvoetbal Nasser El Jackson én top-kickbokser Andy Souwer. En daar genieten de toekomstige brugpiepers met volle teugen van, ziet ook wijkmanager Paul Hilgers: “De beste reactie de we kunnen krijgen, zijn blije gezichten. Die zien we, die zagen we bij binnenkomst, en die zien we nog steeds.”

Tijdens ‘Brug naar de brugklas’ wordt er overigens niet alleen maar gesport, er wordt ook – met medewerking van de politie, handhaving en jongerenwerkers - aandacht besteed aan belangrijke maatschappelijke thema’s, zoals groepsdwang.

Gemist

Uiteraard wordt er ook gedacht aan de coronamaatregelen, want in tegenstelling tot andere jaren, zijn er geen groepen uit het voortgezet onderwijs aanwezig en worden de groepen die wél deelnemen, niet gemengd.

Maar dat mag de pret niet drukken, zeker niet na het vreemde coronajaar, vertelt de 12-jarige Noëlle van Geldrop, scholier van kindcentrum Meander: “Want je hebt iedereen wel gewoon gemist. Je mist zelfs de discussies die je hebt met iedereen.”