advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

45.000m2 proeftuin voor jonge en vrije denkers en doeners in Den Bosch

Er komt een verdubbeling aan ruimte voor woon-, werk en cultuuraanbod in de Bossche Stadsdelta. Voor Bosschenaren mét en zónder geld.

Er komen onder andere 1300 woningen waarbij er een verdeling wordt gemaakt in sociale en middeldure woningen. Om precies te zijn zal er 25% beschikbaar zijn voor sociale huur, 30% voor middelduur en 45% voor de vrije sector. Dit zullen tijdelijke woonvormen zijn waar verwacht wordt dat mensen, na er twee tot drie jaar gewoond te hebben, zullen verhuizen naar een andere plek in Den Bosch.

Ook zal er plek zijn voor werk en cultuur. In totaal is hier zo'n 45.000m2 voor beschikbaar, een verdubbeling van het huidige aanbod. Er gaat meer ruimte zijn voor non-profit initiatieven door een fifty-fifty verdeling te maken tussen commercieel en niet-commercieel werken en cultuur.

Obstakel van 470 meter 
De Hoge Diezebrug zal vervangen worden door een lagere variant op een andere plek in het gebied. Zo zal er meer zicht zijn om de Citadel. Er waren ook geen openbare wandel- en fietsroutes langs de Dieze. De vele bijzondere plekken en activiteiten in het gebied bleven daardoor vaak onopgemerkt.

“Dit gebied heeft het in zich een om extra dynamiek en kwaliteit aan de stad toe te voegen. Als de Diezebrug verplaatst en lager wordt, ontstaat er een prachtig gebied dat uitnodigt voor ontmoeting", vertelt wethouder Mike van der Geld.

Hoogbouw
Ook zijn er plannen voor hoogbouw in het gebied. Op andere plekken, aansluitend op het naastgelegen EKP-Noord en ook in Orthenpoort Zuid, kunnen enkele torens van 50 tot 70 meter ontstaan.

Cultuurtuin
De hele Bossche Stadsdelta wordt een proeftuin voor jonge en vrije denkers en doeners die hier tijdelijk werken, wonen en experimenteren. Zo zal er ook een cultuurtuin of cultuurplein komen dat het begin van een platanenpromenade langs en wellicht zelfs over het spoor zal vormen.

De gemeente gaat 5 ton in project stoppen dat nu nog in reserves van het grondbedrijf zit.