advertentie Banner SNLR.nl

60.000 liter regenwater niet meer in het riool

Het opgevangen regenwater door 730 huishoudens in de regio komt niet meer in het vuilwaterriool terecht. Volgens de deelnemende gemeenten is de regentonactie succesvol. 

Tijdens natte perioden wordt er zo’n 60.000 liter regenwater - bij een gemiddelde ton van 80 liter - opgevangen door inwoners van Bernheze, Boekel, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden.

Aansluitservice 
De regentonnen zijn in de maand oktober onder de noemer 'Allemaal aan de ton' verkocht met een kortingsbon ter waarde van 20 euro. In Uden hebben 105 inwoners gebruik gemaakt van de actie. Ze kregen daarbij ook de mogelijkheid om de ton gratis te laten aansluiten. Kopers die dat hebben aangegeven krijgen binnenkort bericht van de gemeente.

Besparing
De actie is onderdeel van een groter project  van Waterschap Aa en Maas en de deelnemende gemeenten met als doel om in 2020 een bedrag van bijna 7 miljoen euro te besparen, op de beheerkosten en het zuiveren van afvalwater. 

2000 liter
''Jaarlijks gebruiken we per huishouden gemiddeld zo’n 2.000 liter schoon drinkwater voor de tuin'', zegt een woordvoerder van de gemeente Uden. ''Met de droogte van afgelopen zomer nog in ons achterhoofd kan dat ook anders. Water opvangen met een regenton en vervolgens gebruiken voor de tuin is dus een mooie oplossing.'' 

Regenwater bevat geen kalk, wat veel beter is voor plant en dier. Daarnaast komt het water niet in het vuilwaterriool terecht en wordt dus niet onnodig gezuiverd. Ook zorgt een groene omgeving voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin.