Aa en Maas past maaibeleid aan voor sterkere en mooiere dijk
Sterkere dijken met meer planten en bloemen. Hier gaat het waterschap Aa en Maas voor zorgen door dijken in het voorjaar niet één maar twee keer te maaien.
Normaal worden dijken in het gebied van Aa en Maas in één keer gemaaid in het voorjaar. Dat maaien is belangrijk voor de conditie van het gras, dat een rol speelt in de stevigheid van de dijk.
Voortaan gaat het waterschap gras op dijken in het voorjaar in twee delen maaien. “Begin mei maaien we alleen de binnenkant van de dijk. Voordat we beginnen checken we flora en fauna. Bijzondere soorten en broedplekken worden gemarkeerd en daar werken we omheen. Op de buitenkant van de dijk blijven de bloeiende planten staan, zodat vlinders en andere insecten daar hun voedsel en schuilplekken vinden. De tweede maaigang aan de buitenkant van de dijk is eind juni. Insecten verhuizen dan naar de binnenkant van de dijk, want daar bloeien de planten weer”, legt het waterschap uit.
Stevig
De biodiversiteit die ontstaat is volgens het waterschap naast insecten ook goed voor de dijk. “De ene plant wortelt oppervlakkig, de andere diep. Dit zorgt voor een extra stevige grasmat. Bij deze manier van onderhoud gaan het vergroten van biodiversiteit én het versterken van onze dijken dus hand in hand.”
Pilot
Op twee locaties langs de Maasdijk en het Drongelens kanaal voert het waterschap een pilot uit. “We laten hier ook in de winter een deel van de begroeiing aan de binnenkant van de dijk staan. Zo kunnen insecten overwinteren. We houden in de gaten welk effect deze manier van maaien heeft op de stevigheid van de dijk om te beoordelen of we deze manier van werken kunnen uitbreiden naar andere plekken.”