Aanleg glasvezel buitengebied eindelijk van start; 'we zijn het instabiele internet beu'

Aan problemen met internet in het buitengebied van Uden komt binnenkort een einde. Deze week is begonnen met de aanleg van glasvezel dat moet zorgen voor een rappe internetverbinding.

In het buitengebied tussen Uden en Mariaheide zijn medewerkers van Selecta Infratechniek uit Rotterdam maandag begonnen met werkzaamheden. "Wij moeten heel wat boren om onder de bomen door te gaan", zegt projectleider Hari Sacirovic. Om te boren gebruikt het bedrijf een machine met een aantal stangen. "En die blijft maar doorduwen en die boort daadwerkelijk een tunnel waardoor je een kabel terug kunt trekken of een buis."

Buurtbewoners zijn blij dat er glasvezel komt in het buitengebied. "Je merkt dat websites met grote bestanden langer laden. Ook loopt de tv wel eens vast en moet je vijf minuten wachten", zegt buurtbewoner Desirée van Cuijk. Het trage internet is ze zat en daarom juicht ze de komst van glasvezel erg toe.

In het verleden was er een initiatief waarbij bewoners van het buitengebied zelf glasvezel aan konden leggen. "Dat waren dramatisch hoge kosten. Daar hebben we van af gezien", zegt Van Cuijk.

Weinig huizen

Van Cuijk en andere buurtbewoners hebben lang moeten wachten op glasvezel. "Uiteindelijk moeten bedrijven in zo'n buitengebied wel een business case zien", doelt wethouder Ingrid Verkuijlen (Gewoon Uden)op de hoge kosten om in het buitengebied glasvezel aan te leggen.  "Het is een ruim gebied waarin niet al te veel woningen staan."

Digitale Stad is de glasvezelaanbieder die uiteindelijk wel brood zag in het buitengebied. Nadat het bedrijf zag dat buitengebieden vaak worden genegeerd omdat steden en kernen interessanter zijn, stortte het zich op gebieden buiten de stad. "Wij zijn een kleiner bedrijf waardoor we wat beter in kunnen spelen op de lokale situatie. Grotere spelers moeten echt volume draaien", legt Richard Dusink uit. 

Eind dit jaar moet het glasvezelnetwerk in het buitengebied klaar zijn. In totaal zijn dan 1500 huishoudens aangesloten op glasvezel.