'Aanleggen geluidswal om circuit zonde van de centen'
Bewoners van buurtschap 't Mun hebben er geen enkel vertrouwen in dat een geluidswal rondom circuit Nieuw-Zevenbergen hen gaat helpen. De inwoners van Schaijk blijven zich verzetten tegen de uitbreidingsplannen van het motorcrosscircuit in Berghem. "We gunnen de mensen de sport, maar willen de overlast niet meer hebben."
Zo'n beetje iedere zaterdag, zondag en woensdag is het raak. "Dan kan je elkaar nauwelijks verstaan door het geluid van de crossende motoren", vertelt Gerjo Gloudemans, die woont aan de Koekampweg in Schaijk. "Vandaag staat de wind gelukkig goed, maar ik vrees dat het in de toekomst alleen maar erger wordt."
(Tekst loopt verder onder video)
Buurtgenoot Hans Alards, die al meer dan 13 jaar in de klankbordgroep zit, kan dat beamen: "Als de motoren het kabaal maken, dan zit je niet lekker meer buiten. Ik ga dan regelmatig op een ander plekje zitten. Effectief blijft het vechten tegen de bierkaai."
Het college van de gemeente Oss kwam onlangs tot de conclusie dat een extra afrit van de N329 naar het circuit niet tot de opties behoort. Dit was een van de gestelde eisen voor het circuit om te mogen uitbreiden. Toch wil de gemeente Nieuw-Zevenbergen nu toestemming geven om door te kunnen.
Geluidswal
Een andere eis is het terugschroeven van decibellen. Het circuit wil om het geluid te beperken een geluidswal bouwen. Alards drukt de mensen om het hart om hier niet aan te beginnen. "Het is zonde van de centen." Gloudemans legt uit: "Uit een rapport uit 2013 blijkt dat een wal 25 meter hoog moet zijn om een beetje zoden aan de dijk te zetten. En dan is het geluid nog niet weg. Dan wordt een wal van 8 meter hoog leggen puur gebruikt om de uitbreiding te legitimeren."
Een Tesla kan super snel, dus waarom een elektrische motor niet?
Gerjo Gloudemans, inwoner 't Mun
De oplossing ligt volgens de Schaijkse heren dus ergens anders. "Je kunt een motor op twee meter afstand meten. Gaat 'ie te hard, laat hem dan niet de baan in gaan. Dat is beter dan een motor die te veel lawaai maakt later uit de baan te moeten halen", legt Gloudemans uit. Ook elektrisch rijden kan een oplossing zijn. "Een Tesla kan super snel, dus waarom een elektrische motor niet?" En dan is er nog een innovatie wat betreft het verplaatsen van luchtstromen, waardoor de omwonenden er geen last meer van hebben.
Serieus genomen
Gloudemans en Alards zaten een paar weken terug aan tafel met de gemeente Oss. Ze kijken daar positief op terug. "Het heeft nog niets concreets opgeleverd, maar we voelen ons serieus genomen", weet Gloudemans. Het buurtschap sprak onderling al over gerechtelijke stappen. Alards: "Op dit moment speelt het niet, maar als het allemaal doorgaat zonder dat er teruggeschroefd wordt in geluid, dan gaat we het gerechtelijk circuit in. Maar dat willen we niet."