Aanpak vanuit de wijken en een bredere focus: partijen zijn het grotendeels eens over de woonzorgvisie voor Den Bosch
De woonzorgvisie moet een bredere focus hebben en meer vanuit de wijken worden aangepakt, daar waren de meeste politieke partijen het over eens. Tijdens een commissievergadering woensdagavond bogen partijen zich over de eerste aanzet tot de woonzorgvisie. Hoe wil de gemeenteraad dat het college met vergrijzing in de gemeente omgaat?
In 2040 is naar schatting 26% van de bevolking 65-plusser. Ook het aantal dementerenden zal de komende jaren sterk stijgen. Daardoor neemt de druk op de zorg enorm toe, net als de woningmarkt voor senioren die passende woningen nodig hebben. De woonzorgvisie is de eerste aanzet op het vinden van oplossingen voor de problemen waarmee de gemeente zich de komende jaren geconfronteerd ziet.
Terug naar het debat. Een aantal partijen, waaronder PvdA en Volt, wilden een grotere focus op mobiliteit. Niet alleen ouderen moeten worden meegenomen in de woonzorgvisie, maar alle groepen die in de problemen komen door vergrijzing, waaronder starters die op den duur moeten gaan zorgen voor de ouderen.
Wethouder Pieter Paul Slikker van Wonen en Zorg probeerde partijen ervan te weerhouden om al van het begin af aan per wijk een visie te bedenken. Volgens hem moet de woonzorgvisie juist breder aangezet worden. Als de uitvoering maar op wijkniveau is. Daarmee leek hij toch de meeste bezwaren van tafel te vegen.
Toch was er ook kritiek. Mariève Craste van D66 beschuldigde de wethouder ervan, geen visie te hebben op andere groepen. De wethouder wierp tegen dat er wel degelijk visies voor andere groepen zijn opgesteld, zoals jeugdzorg en mensen met een beperking.
Eind januari maakte Dtv een reportage over dit onderwerp.