Acrobatiek op een paard: ‘De hartslag komt boven de tweehonderd uit’

Gekleed in kostuums gymnastische oefeningen op een paard uitvoeren terwijl het door de bak loopt. Het ziet er spectaculair uit. Renate Maas (16) en Elise van de Ven (17) uit Heesch doen mee aan het WK voltige voor junioren in het Franse Le Mans.

“Op piekmomenten komt de hartslag ruim boven de tweehonderd uit. Het lichaam moet zich volledig inspannen en daarom schiet de hartslag zo omhoog”, legt Meta Jans van Ruitersportcentrum De Wittegheit in Odiliapeel uit.

(Tekst loopt verder onder de video) 

Maar wat is voltige precies? Renate Maas gaat naar het WK en vertelt wat haar sport inhoudt. “Wij maken turnachtige oefeningen op een levend paard. Als voltigeur rijd je geen paard. Je doet allerlei oefeningen bovenop de rug terwijl het paard rondjes loopt in de bak. De longeur bepaalt ondertussen het tempo van het paard door via een zweep aanwijzingen te geven.”

Op een training wordt er niet alleen met een paard gewerkt. “Ik oefen de handstanden op de grond. Maar het meeste doe ik op de bok. We hebben zowel een houten als mechanische bok. Met die laatste worden de bewegingen van een paard gesimuleerd”, legt Elise van de Ven uit.

Dierenwelzijn

Jans vindt het belangrijk om te benadrukken dat de paarden niet alleen maar rondjes in de bak rennen. “We zorgen ervoor dat het paard een perfecte conditie zodat het optimaal kan meedoen aan voltige. Dat doen we door bijvoorbeeld een dresseur of buitenritten te maken.”