advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Actie tegen snelheidsovertreders in Heeswijk-Dinther: ‘Dertig kilometer is écht de maximale snelheid’

Met hun ludieke actie confronteren Celinda Wernaart en Nathalie de Rooij bestuurders met hun rijgedrag in de Meerstraat in Heeswijk-Dinther. De buurvrouwen wonen daar pas sinds augustus 2020, maar zijn de overschrijdingen nu al meer dan zat. “Het is tijd om te laten zien dat dertig kilometer per uur écht de maximale snelheid is”.

“We merkten al snel dat mensen vaak te hard rijden”, zo zegt De Rooij. Ondanks dat de Meerstraat in een dertig kilometerzone ligt, lijkt het volgens de vrouwen soms wel een formule 1-circuit. Om die reden hing er voorheen een snelheidsdisplay, maar die werd na een aantal weken al weer weggehaald. Daarom besloten de buurvrouwen het heft in eigen hand te nemen.

“Dertig kilometer is gewoon belangrijk voor een leefbaar en veilig Heeswijk-Dinter”, volgens Wernaart. “Stel je voor je hebt kleine kindjes, we hebben een buurtbewoonster van honderd jaar, er zijn wandelaars met honden, zij moeten zich allemaal veilig voelen op straat”, vindt De Rooij. Dat is nu niet het geval: na de S-bocht bij binnenkomst van het dorp verhogen veel bestuurders hun snelheid. Buurtbewoners zijn dan ook erg blij met de actie, wat bleek uit een enquête die de vrouwen bij ze afnamen. “Er zijn zelfs mensen die kaartjes in de bus doen en zeggen van ‘wat fijn dat jullie met zo’n initiatief bezig zijn’”, aldus Wernaart.

Tekst gaat verder onder video

Straatveiligere toekomst

Zo lang het nodig is, hijsen de vrouwen zich in hun veiligheidshesjes om snelheidsduivels een verdrietige smiley te tonen. “Je ziet ze schrikken en naar hun kilometerteller kijken en dat is precies wat we willen bereiken, een beetje bewustwording”, zegt De Rooij. Bestuurders die zich wel houden aan de maximale snelheid, krijgen een blije smiley en twee blije buurvrouwen te zien.

Ondanks het harde werken, beseffen de twee ook dat er meer moet gebeuren om van de Meerstraat een veilige straat te maken. Zo willen ze gesprekken gaan voeren met de gemeente zodat er tijd en budget vrijgemaakt wordt voor een herinrichting van de straat. Ook het enthousiasmeren van buurtverenigingen om een verkeersveiligheid-dag te organiseren, staat op hun agenda. Voor nu blijven ze actie voeren voor hun huis om de eerste stappen richting meer bewustwording te zetten.