Actiegroep doet nieuwe poging om windmolens uit Lithse polder te houden
De actiegroep Behoud Lithse Polder heeft eindelijk het gevoel gehoord te zijn. In gesprek met de gemeenteraad heeft voorzitter Hanneke van den Berg duidelijk kunnen maken dat de ambitie van Oss wat betreft opwekken van duurzame energie te hoog is.
De gemeenteraad van Oss stemde eerder in met het RES-bod. Dat is door de raad bepaald op 0,93 petajoule. Destijds waren er al vragen waar dit aantal op gebaseerd is. Behoud Lithse Polder ziet nog altijd vraagtekens, omdat het bod volgens eigen berekeningen veel te hoog is. "Het had veertig procent lager kunnen zijn als je kijkt naar het aantal inwoners of het gemiddelde energieverbruik in de gemeente", zegt Van den Berg. "Beter mosterd na de maaltijd dan helemaal niets na de maaltijd."
Beter mosterd na de maaltijd dan helemaal niets na de maaltijd
Hanneke van den Berg, Behoud Lithse Polder
De actiegroep is er zelfs van overtuigd dat het met zonnepanelen op daken en besparingen helemaal zonder windmolens in de polder kan. "Ze hebben gezegd dat de restopgave in de polder komt. Maar als er geen restopgave is, hoeft er in de polder niets te komen", aldus Van den Berg. "Waarom zou je risico nemen met de gezondheid van je inwoners als je het ook kunt zonder die risico's?"
Achtergrondinformatie
Er mogen in de toekomst windmolens komen in de Lithse polder. Met windmolens in de Lithse polder denkt de gemeente Oss te kunnen voldoen aan de zogeheten RES-opgave. Daarvoor moet Oss nog 0,59 petajoule aan duurzame energie zien op te wekken. De meeste lokale politieke partijen zijn geen fan van grote windmolens maar de meerderheid ziet het wel als noodzakelijk om de doelen te halen. De doelen kunnen bereikt worden met 9,69 windmolens. Daarin zijn de opbrengsten van lopende projecten op het gebied van wind- en zonne-energie verwerkt. Het aantal windmolens dat uiteindelijk geplaatst gaat worden, hangt nog wel af van de grootte waarvoor wordt gekozen.Constructief gesprek
De restopgave wordt in januari met de gemeenteraad besproken. Meerdere politici vonden het een goed, constructief gesprek met de tegenstanders van windmolens. Met de berekeningen zelf kunnen ze alleen niet zoveel. "Je moet ergens van uit kunnen gaan. Met hetzelfde rekenmodel, anders kun je het er nog uren, maanden, jaren over hebben", geeft raadslid Roel van de Camp (VDG) aan.
Zijn collega Ester Faassen van GroenLinks vindt het een eerlijke manier om tot een ambitie te komen. Daarbij komt ook dat de gemeente Oss in haar opzicht nooit te veel kan opwekken, nu elektrisch rijden in opkomst is en we steeds meer van het gas af gaan. "Het gaat volgens mij niet om de cijfertjes. Het is wel belangrijk om het op een verantwoorde manier te doen", vindt Faassen. "We moeten realistisch kijken hoe we het aantal windmolens zo laag mogelijk krijgen en de impact voor de bewoners dus zo laag mogelijk houden", vult Van de Camp aan.
Klankbordgroep
Behoud Lithse Polder is nu dan wel gehoord door de raad. Er is nog steeds geen klankbordgroep met daarin ook minstens één tegenstander van windmolens erin, terwijl de raad daar al een hele tijd geleden een motie voor heeft aangenomen. Wethouder Johan van der Schoot wil niet vooruitlopen op de discussie in januari en heeft daarom niet gereageerd.