'Volksopstand' tegen verkoop Luciakerk Ravenstein

De nieuwe actiegroep ‘'De Lucia is van Ravenstein'’ gaat zaterdag protesteren tegen de eventuele verkoop van de Luciakerk aan een derde partij.

Dat gebeurt om vijf voor twaalf op de Markt. Daar wordt op symbolische wijze de pastoor aan de kaak gesteld. Dat houdt in dat hij geboeid aan een schandpaal oftewel kaak wordt gezet.

De actiegroep is in het leven geroepen door koster Eric Saedt van de Luciakerk, Martin Jan van Mourik en Theo van Duren. Dit nadat de parochie H. Johannes de Doper  bekendmaakte dat er een tweede koper van de kerk in het spel is.

Ravenstein in rep in roer
De actiegroep is woedend omdat er een intentieovereenkomst was waarin stond  dat het Loterijfonds uit Ravenstein de kerk voor drie miljoen  zou kopen met subsidie van het rijk. De parochie moest die subsidie als eigenaar van het gebouw dan wel aanvragen, maar zag daar op het laatste moment vanaf. Als reden werd gegeven dat er niemand garant wilde staan voor het gat van zes ton. "De kerk en pastorie worden verpatst aan een projectontwikkelaar, Ravenstein is in rep en roer", vindt Martin Jan Van Mourik.

De actiegroep noemt het feit dat de parochie een alternatieve koper op het oog heeft ‘een grote schande’. “De Luciakerk is het hart van onze stad”, aldus Saedt. "Een koper betekent dat de kerk gestript wordt", vult Van Mourik aan. "Gebouw en inventaris als schilderijen en beelden horen bij elkaar in dit cultuurhistorisch monument uit 1735."

Volksopstand
Ravensteiners willen volgens de actiegroep dat de kerk van Ravenstein blijft. "Dit is een volksopstand waarmee we een gevoel van onmacht uitdrukken. Want als de parochie verkoopt, dan kunnen we daar in feite niks tegen doen."

De gemeente Oss heeft overigens nog het eerste recht op koop van de kerk. De parochie heeft een verzoek ingediend om daar vanaf te zien want pas dan is verkoop aan een derde partij mogelijk. De raad moet zich hier nog over uitspreken.

advertentie

Lees ook deze artikelen