Acties als ministerie niet investeert in jeugdzorg

Jeugdzorg in de regio dreigt met acties als het ministerie niet structureel met 750 miljoen in die sector gaat investeren. Ook willen Brabantse zorgwerkers eenmalig 200 miljoen euro voor een arbeidsmarktfonds.

Donderdag bespreken de bonden acties met het zorgpersoneel bij Oosterpoort in Oss. Op 14 mei gebeurt hetzelfde bij Jeugdbescherming Brabant in den Bosch. Vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn willen een sector waarin verantwoord kan worden gewerkt met passende arbeidsvoorwaarden. De bonden willen dat het kabinet investeert in de toekomst van de jeugdzorg.

 

Zonder passende maatregelen neemt de uitstroom van jeugdzorgwerkers toe

Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn

Daarom gaan de organisaties over tot de acties en stakingen als minister Hugo de Jonge niet voor 1 juli akkoord gaat. Vakbonden en jeugdzorgwerkers voeren al langer actie, volgens Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Jeugdzorgwerkers en kinderen lopen vast; de wachtlijsten blijven groeien, kinderen moeten maanden op hulp wachten en de sector loopt leeg omdat professionals omvallen of de sector verlaten”, zegt Van der Aar.

Terugdraaien bezuinigingen
De vakbonden eisen in het ultimatum een structurele investering van 750 miljoen euro. Dat bestaat uit het terugdraaien van de bezuiniging van 450 miljoen euro op jeugdzorg en 300 miljoen euro voor de toename van de vraag naar jeugdzorg. FNV en CNV stellen de eis dat het geld geoormerkt moet zijn én alleen bestemd voor jeugdzorg.

De uitstroom in de sector is volgens de vakbonden groot. “Zonder passende maatregelen zal die uitstroom alleen maar toenemen”, zegt Van der Aar. “Er moet dus geld komen voor een goede cao voor 30.000 jeugdzorgwerkers. Wij moeten zorgen dat de zorg goed is geregeld voor de meest kwetsbare kinderen in Nederland, maar dat geldt ook voor de duizenden hulpverleners die dat mogelijk maken”, zo luidt de noodkreet van de instanties.

advertentie

Lees ook deze artikelen