Unieke, nooit verschenen oorlogsverhalen uit Uden gebundeld in boek

Het dagboek van Anne Frank kennen we allemaal wel, maar brieven en dagboekaantekeningen van Udenaren uit de Tweede Wereldoorlog, zijn er maar weinig. Of onvolledig. Adriaan Sanders dook de afgelopen jaren de archieven in en bundelde een aantal bijzondere verhalen in een nieuw boek.

Donderdagavond presenteerde de schrijver in de Udense bibliotheek ‘Getuigen van de Tweede Wereldoorlog in de gemeenten Uden’. In het boek staan vijftien verhalen van Udenaren die tijdens de oorlog een dagboek bijhielden of brieven schreven. Bijzonder, omdat de dagboekaantekeningen, notities en brieven volledig en exact overgenomen zijn.

Complete verhalen

"Als mensen verhalen over de oorlog in een boek verwerken, laten ze dingen die minder belangrijk zijn vaak weg. Maar juist dat is heel sfeerbepalend, want zo weet je hoe mensen zich gevoeld hebben", vertelt Sanders. "Onze kinderen en onze kleinkinderen lezen straks alleen nog wat iemand toevallig in een boek heeft verwerkt, maar het integrale verhaal raakt vaak kwijt. Wij hopen dat we dat op deze manier gewaarborgd hebben." 

Zoekwerk

Sanders spitte de afgelopen jaren de archieven van het BHIC en de gemeente door en putte informatie uit krantenknipsels van de Udense courant. Maar ook verhalen uit particuliere collecties zitten erin. Toen hij uiteindelijk naar de stichting Uden in Geschriften stapte, was die meteen enthousiast. "Dit vinden wij zo bijzonder. Zoiets moet uitgegeven worden", vertelt Inèz van Tienoven. "Al moesten we het geld weet ik veel waarvandaan halen, we vonden dat dit er echt moest komen. Dit is gewoon geschiedenis zoals mensen het echt beleefd hebben."

Het boek is sinds vrijdag te koop bij Primera, Bruna, Jumbo Drossaard en het Toeristisch Informatie Punt in de bibliotheek.