Meer seniorenwoningen nodig in nieuwe gemeente Maashorst: 'Ouderen wonen langer in hun eigen huis'
Er moet in de gemeente Maashorst meer geschikte, betaalbare huisvesting komen voor ouderen - dat vindt de werkgroep Senioren van Adviesraad Sociaal Domein Uden (ASD-Uden). Naar verwachting zal over tien jaar 30 procent van de Maashorstenaren uit 65-plussers bestaan.
“Er komen steeds meer senioren bij in Uden en Landerd. Mensen worden steeds ouder en blijven steeds langer in hun eigen huis wonen omdat er geen alternatief voorhanden is”, vertelt woordvoerder Jan Paap van de werkgroep. “Daardoor zit er onvoldoende beweging in de huizenmarkt.” Paap is van mening dat ook de zorg beter geclusterd moet worden en dat het woningbeleid zich de komende jaren zal moeten aanpassen aan het toenemende aantal 65-plussers in de gemeente.
Bouwen geen oplossing
Het eenvoudigweg bouwen van meer appartementen is volgens Paap niet de oplossing voor de groeiende ouderenwoningnood. Hij stelt dat er gekeken moet worden naar variërende woonvormen. “Door het langer thuis wonen, het sluiten van verzorgingshuizen en veranderende woonwensen is er tussen het verpleeghuis en thuis wonen behoefte aan ‘tussenvormen’”, zo zegt hij. “Wanneer je nieuwe woonvormen zou kunnen creëren, met daarin grondgebonden woningen die geschikt zijn voor senioren, kun je daarmee een deel van het probleem oplossen.”
Bestaande woningen aanpassen
Met de fusie van de gemeenten Uden en Landerd, wordt er hard gewerkt aan een nieuw woningbeleid. De nieuwe woonvisie moet - aldus Paap - in elk geval extra aandacht schenken aan het 'seniorgeschikt' maken van bestaande woningen. “Je moet de senioren niet uit hun sociale omgeving weghalen”, vertelt hij. “Naast een dak boven je hoofd is het van belang om op de juiste plek te wonen met de juiste voorzieningen in een goede sociale omgeving. Op die manier hoeft niemand zich dan eenzaam te voelen.”