advertentie Banner SNLR.nl

‘Afscheid nemen is nu extra zwaar’

Uitvaarten verlopen anders dan normaal nu door coronamaatregelen maximaal dertig mensen aanwezig mogen zijn.

Veel samenkomsten zijn verboden, maar uitvaarten zijn een uitzondering. Al mogen er wel minder genodigden aanwezig zijn, namelijk maximaal dertig personen. “Gisteren had ik een uitvaart van een jongen die werkte in de transport. Collega’s wilde afscheid nemen, maar mochten niet aanwezig zijn. Zij maakten een haag met vrachtwagens voor de ingang van het crematorium”, zegt ritueel begeleider Gemma van Baasbank. "Dat was wel mooi om te zien."

Volgens de Osse uitvaartondernemer  Wim Muller zijn het rare tijden, maar is er nog voldoende mogelijk om naar wens een afscheidsplechtigheid in te vullen. “Gelukkig kunnen we hier nog iets voor de mensen betekenen. Als we kijken naar Spanje en Italië, daar kunnen mensen helemaal geen afscheid nemen”, zegt  Muller. "We proberen zoveel mogelijk de dingen te doen die de familie wil. Ze kunnen gelukkig nog mee naar het crematorium, naar de kerk en  naar de begraafplaats.  Maar met maar dertig personen en niet meer." “Afscheid nemen is al zwaar. Nu is dat extra zwaar”, aldus Baasbank.

Doordat er maximaal dertig genodigden bij een afscheidsplechtigheid mogen zijn, ziet Muller ook mooie ontwikkelingen. “Dat klinkt heel vreemd dat ik dat zeg, maar er zijn mensen die een stille tocht organiseren, een kaarsjesceremonie, erehagen zijn erg in trek op dit moment. Ook internet speelt een rol. Er wordt veel gedaan aan live streaming zodat mensen toch kunnen zien hoe een uitvaart is verlopen."

Niet alleen verlopen de uitvaarten anders door de maatregelen. Ook hebben de rituele begeleider en de uitvaartondernemer het drukker doordat mensen door corona overlijden. Niet alleen nu, maar ook later verwachten zij drukte, doordat herdenkingsdiensten uit worden gesteld.