Al 25 jaar EHBO-spellendag in Uden; ‘Kinderen kunnen door ons veilig over straat’
Verband omdoen, een slachtoffer in de stabiele zijligging leggen en brandwonden behandelen. Op Udense basisscholen wordt hier al decennia lang les over gegeven en sinds 25 jaar vormt een spellendag een vrolijke afsluiter van de EHBO-lesstof.
‘Was dit het dan?’, moet een groep 8-leerling 25 jaar geleden na de laatste EHBO-les hebben gedacht. Interessant is dat het Rode Kruis les geeft over alles wat met eerste hulp te maken heeft, maar er is eigenlijk meer nodig, zo was zijn gedachte.
(Tekst loopt verder onder video)
Op die manier is een kwarteeuw geleden de spelletjesochtend bedacht waarbij basisschoolkinderen als afsluiter nog één keer op een speelse manier de EHBO-lesstof behandelen. Sinds jaar en dag gebeurt dit in het Sportpark in Uden waar allerlei spellen zijn opgesteld.
Rolstoelrace
Het gaat om luchtige spellen zoals een rolstoelrace en het vervoeren van een bal op een brancard. Bij dat tweede spel tilden kinderen een brandcard op en liepen zij langs verschillende hindernissen. Hierbij moesten zij de brancard rechtop houden zodat de bal er niet af viel. Behalve snelheid en behendigheid waren er ook spellen die echt om aandacht en kennis van de kinderen vroegen, bijvoorbeeld over welke pleister nodig is en welke behandeling een bepaalde brandwond nodig heeft.
“Ja! De kinderen worden wel getest wat er de afgelopen weken gebeurd is. Ze leggen elkaar hier in de stabiele zijligging en er wordt serieus gekeken hoe zij het doen”, zegt Tineke Wassink, die samen met Tineke Elfering 25 jaar betrokken is bij de afsluiting van de EHBO-lessen.
De twee Tinekes maken onderdeel uit van Team Educatie van het Rode Kruis en gaven dit voorjaar les op elf Udense basisscholen waarvan er woensdag negen meedoen aan de spellen. "Ik vind het leuk om voor de klas te staan", zegt Wassink. Elfering: “Het geeft voldoening dat we kinderen kunnen helpen. Ik zou eigenlijk willen dat iedere Nederlander weet wat-ie moet doen als er iets gebeurt. Heel vaak willen ze wel helpen, maar weten ze niet wat ze moeten doen.”
Digitaal
In 25 jaar tijd merken Wassink en Elfering dat een groot deel van de lessen vervangen is voor online onderwijs. "Toen was het tien keer een hele middag. Daar zijn nu drie middagen over. De rest gebeurt digitaal", zegt Wassink. "Maar de praktijk blijft het belangrijkste", voegt Elfering toe. "Daardoor hebben we bereikt dat kinderen veilig over straat kunnen en kunnen helpen als er wat gebeurt. De kinderen kunnen 112 bellen dus dat is wel heel belangrijk", zegt Wassink weer.
De twee dames merken dat kinderen nog altijd open staan voor EHBO-lessen. "De kinderen doen dit liever dan rekenen en taal. Ze zijn allemaal enthousiast, dus het gaat allemaal perfect."