advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Alcoholverkoop na acht uur 's avonds aan banden: 'het verloopt prima'

Ook in Uden ging donderdagavond het verbod op verkoop van alcohol na acht uur 's avonds in. Supermarkten gaan in de weer met afzetlinten en pop-ups, maar zouden liever een uurtje eerder sluiten.

Supermarkten zijn door de alcoholmaatregelen gedwongen tot het nemen van maatregelen. Bij PLUS Eijkemans in Uden koos men ervoor om de winkel aan te passen, al was men liever wat eerder dichtgegaan. "We hebben met andere Udense supermarkten gesproken over eerder dicht gaan, om zo van de sores af te zijn", aldus bedrijfsleider Jules van der Linden. "Maar al snel bleken de Albert Heijn en Jumbo van haar hoofdkantoren niet eerder dicht te mogen."

Tekst gaat verder onder de video.

Afzetlinten en kassameldingen

Als enige eerder dichtgaan zou volgens van der Linden omzet schelen en dus blijft ook de PLUS maar open. Daar worden bezoekers met posters - in het Nederlands en Engels - gewezen op de nieuwe maatregel. "Daarnaast zetten wij het alcoholschap af met grote linten, zodat het voor de klanten duidelijk is dat er niets meer te krijgen is. Onze aparte slijterij kan met een deur afgesloten worden."

Wanneer er tóch alcohol over de toonbank gaat, krijgen kassamedewerkers een melding op hun scherm. "Die melding is niet anders dan de reguliere identiteitscontrole, maar zorgt er wel voor dat onze caissières op dat moment een blik op de klok werpen. 

'Gooi die tent maar dicht'

De maatregelen leiden niet tot extra discussie in de winkel. "Er was gisteren één klant die alcohol wilde kopen. We hebben de maatregel uitgelegd en daarmee was de kous af." Ondanks is de heersende gedachte onder supermarkthouders dat zij liever een uur eerder sluiten om eventuele discussie te voorkomen.

"Gooi die tent maar dicht", vat Roland de Laak (Jumbo Drossaard) zijn mening samen. "Maar dan wel allemaal, of allemaal niet. De regering zou er goed aan doen het te verplichten". Ferdy Buma (Albert Heijn, Markt) sluit zich daarbij aan: "Ik vind het geen probleem, maar het hoofdkantoor staat het niet toe. Zij willen bezoekers zoveel mogelijk spreiden."

Onder het winkelend publiek heerst eensgezindheid over de maatregel. "Ik drink sowieso nauwelijk, dus mij maakt het niet uit" of "dan ga je toch wat eerder? Geen probleem, lijkt me".