Alleen trouwen na werktijd? Nieuwe trouwzaal gemeente Maashorst valt niet in goede aarde
Het laatste woord over de trouwlocatie van de gemeente Maashorst is nog niet gevallen. "Ze mogen in de kantine van de ambtenaren trouwen en dat noemt de gemeente dan een volwaardige trouwlocatie", zegt oud-raadslid Ingeborg Tros.
Toen het huurcontract van het oude raadhuis vorig jaar afliep riep Tros samen met oud-raadslid Ellen Alofs (beiden ook trouwambtenaar) het college op om een nieuwe hoogwaardige trouwlocatie te zoeken. Die zoektocht liep op niks uit en dus heeft de gemeente besloten om het werkcafé in het verbouwde gemeentehuis bij bruiloften om te bouwen tot trouwzaal. Klein minpuntje: trouwen kan wel alleen op vrijdagmiddag en in het weekend.
Voor die huwelijken worden de normale leges betaald en daar hoort een mooie zal bij
Ellen Alofs - oud-raadslid en trouwambtenaar
"Belachelijk", zegt Tros. "Belachelijk hoe je kunt bedenken dat mensen alleen mogen trouwen als ambtenaren vrij zijn. Bovendien voldoet die locatie nergens aan. Het is een werkcafé, ze draaien wat stoelen om en zeggen: 'daarmee hebben wij een volwaardige trouwlocatie'."
Op dit moment gebruikt Maashorst nog de trouwzaal in het oude gemeentehuis in Zeeland. Wanneer stellen ervoor kiezen om gebruik te maken van die locatie, kost dat doordeweeks 390 euro en in het weekend 652 euro. Omdat het werkcafé alleen afgehuurd kan worden op vrijdagavond en in het weekend zouden zij dus genoodzaakt zijn om het volle pond te betalen. Bovendien hebben ze volgens Alofs dan ook nog een sobere zaal. "Je hebt gratis huwelijken en flitshuwelijken, waar mensen zelf voor kiezen, maar je hebt ook huwelijken waar de normale leges betaald worden, die aangekleed worden met een mooie speech en daar hoort gewoon een mooie zaal bij."
Wellicht doet de naam ‘werkcafé’ wat informeel aan, maar de locatie is uiterst geschikt
Harold van den Broek (Voor de Dorpen) - Wethouder
Wethouder Harold van den Broek begrijpt dat het lastig is om de kwaliteit te kunnen beoordelen op grond van de bouwtekeningen, maar is er van overtuigd dat het een sfeervolle en waardige trouwlocatie gaat worden. "Wellicht doet de naam ‘werkcafé’ wat informeel aan, maar de locatie is multifunctioneel inzetbaar en wordt met relatief eenvoudige ingrepen uiterst geschikt voor het doel."
Bovendien trouwen de meeste bruidsparen volgens hem al op vrijdag of in het weekend en het liefst op een locatie waar zij met hun gasten ook de rest van de dag kunnen verblijven. "Ja, dat is een beetje de kip of het ei natuurlijk", wuift Tros weg. "Als jij als gemeente niks fatsoenlijks aan te bieden hebt, gaan mensen ergens anders hun heil zoeken. Dus ja, we hebben mooie locaties, maar daar moet je wel geld voor hebben, want daar moet je ook je feest organiseren."
Opnieuw op de agenda?
Omdat de gemeenteraad van Uden vorig jaar unaniem was over het belang van een mooie trouwzaal, hebben de twee er vertrouwen in dat het hier niet bij blijft. "Ik heb sowieso contact gehad met de nieuwe fractie en daar wordt werk van gemaakt", aldus Alofs. Op de vraag er nog andere opties worden overwogen kan de wethouder op dit moment geen antwoord geven.