‘Als jongerencentrum De Poort er niet was geweest, was mijn zoon er waarschijnlijk ook niet meer geweest’

Veel betrokkenen en gedupeerden voelden zich maandagavond geroepen om tijdens Informeren en Ontmoeten ten overstaan van de gemeenteraad uitgebreid zijn of haar woordje te doen over de gang van zaken rondom jongerencentrum De Poort in Den Bosch. De hartenkreet van Petra Vaes was er daarentegen één van een totaal andere orde.

Haar bijdrage zal misschien nog geen minuut hebben geduurd. Petra Vaes wilde haar inspreektijd niet gebruiken om gedetailleerd uit te leggen hoe het jongerencentrum gehandeld heeft. Of om wethouder Ufuk Kâhya een spreekwoordelijke draai om de oren geven. Nee, hier sprak een moeder die aan den lijve heeft ondervonden hoe belangrijk jongerencentrum De Poort voor de Bossche jongeren is, onder wie haar zoon.

“Als De Poort er niet was geweest, was mijn zoon er waarschijnlijk ook niet meer geweest. Zij waren er wanneer de jeugdzorg niet capabel was om hem te begeleiden. Of wanneer er in de weekenden of avonden geen hulp was waar hij terecht kon. De Poort was voor hem iemand die náást hem staat. En niet tegenover hem, zoals andere jeugdinstellingen hebben gestaan. Voor mijn zoon was het een tweede thuis, nadat mijn man zeven jaar geleden een zwaar herseninfarct kreeg en is overgebracht naar Mariaoord. Daar staat De Poort voor.”

'Onderzoek rammelt'

Bestuursvoorzitter Stef van den Broek gaf maandagavond uiteraard wél uitgebreid uitleg over de gang van zaken rondom het Bossche jongerencentrum, dat voor de zoveelste keer in het oog van een storm terecht is gekomen.

De laatste ontwikkeling: de subsidie van de gemeente wordt vanwege teleurstellende onderzoeksresultaten per direct stopgezet. Maar die beslissing bestrijdt de 24-jarige Van den Broek te vuur en te zwaard.

 “Het onderzoek waar dit besluit op is gebaseerd, rammelt van alle kanten. De gemeente zegt nu: ‘De Poort blijft open, maar de stichting vertrekt’. En dat zou dan voor de jongeren niets veranderen. Maar stel; je zet een kind ergens in een huis, haalt de ouders uit het huis en zet er twee andere volwassenen in. Dan is het hart van het gezin uit dat huis weg.”

Er zou een ‘functie elders’ voor mij zijn.

• Stef van den Broek, voorzitter De Poort

Volgens Van den Broek zou de gemeente zelf al vier andere bestuurders gepolst hebben, die het bestuur van De Poort op zich willen nemen, in het geval er vier bestuursleden aftreden. “Wij hebben natuurlijk gevraagd wie ze in gedachten hadden, maar die namen kunnen niet met ons worden gedeeld. ‘Dat kan pas als jullie akkoord gaan met het voorstel’.”

In het onafhankelijke rapport wordt ook Van den Broek zelf onder vuur genomen. “De voorzitter is juveniel (jeugdig, red.) en te onervaren. En er zou een ‘functie elders’ voor mij zijn’.”

'Effe klote'

Onder meer Paul Kuenen, directeur van het jongerencentrum, deed tijdens de inspreekavond ook een spreekwoordelijke duit in het zakje. Hij schetst het verschil tussen hoe hij het jongerencentrum ziet en hoe de wethouder er tegenaan kijkt.

 “Als ik het over De Poort heb, heb ik het over een tweede thuis voor 65 vrijwilligers. Een plek waar je vrienden maakt, je taakstraf volbrengt, dj wordt, waar je kunt lachen of juist huilen en waar je geholpen wordt als het effe klote gaat. Als de wethouder het over De Poort heeft, heeft hij het over een gebouw. Het is niet rechtvaardig om de subsidie in te trekken.  Zorgen moet je doen, je moet ze niet creëren.”

Er is inmiddels een petitie opgestart om jongerencentrum De Poort te kunnen behouden.