Dit gaat er allemaal veranderen aan de A2 bij Den Bosch
Nóg meer files en nóg meer ongelukken op de A2 rondom Den Bosch. Dat staat ons volgens de provincie, gemeente en Rijkswaterstaat te wachten wanneer er niet snel meer asfalt wordt aangelegd. Daarom gaat de weg voor honderden miljoenen op de schop.
Liefst 830 miljoen euro trekken het Rijk, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch uit voor een rits aan maatregelen rondom de A2 bij Den Bosch.
Tekst gaat verder onder de video.
De belangrijkste maatregelen op een rij:
- Er komt in beide rijrichtingen een extra rijstrook op de parallelbaan van de A2 ring 's-Hertogenbosch
- Er komt een extra brug over de Maas ten oosten van de bestaande bruggen.
- De A2 tussen knooppunten Deil en Empel wordt met één rijstrook per rijrichting naar 2x4 rijstroken verbreed.
'Over 10 jaar muurvast'
Het is volgens Gert Sanders van de provincie Noord-Brabant allemaal nodig om files en ongelukken in de toekomst te voorkomen. "Het verkeer neemt toe. Als we nu niet ingrijpen staat het hier in 2030 echt muurvast", waarschuwt hij.
De meest ingrijpende maatregel is de aanleg van een volledig nieuwe brug over de Maas. Daardoor zal het verkeer over de bestaande brug alleen nog maar van noord naar zuid rijden, de nieuwe brug zal het verkeer naar Gelderland loodsen. "Op de huidige bruggen zit je ontzettend dicht tegen de muur aan. Als daar iets gebeurt, staat alles vast."
Is asfalt de oplossing?
Een veelgehoorde kritiek op dergelijke plannen is dat meer asfalt de fileproblematiek niet oplost. Die kritiek kent Sanders ook: "We hebben gekeken naar oplossingen zónder extra asfalt. Maar dat is echt niet haalbaar, er moet een beetje asfalt bij. Daarom investeren we ook extra in het openbaar vervoer en snelfietspaden."
In 2031 moeten alle werkzaamheden zijn afgerond. Tot en met 20 juli kan iedereen met een mening over de plannen deze kwijt bij de gemeente 's-Hertogenbosch.