‘Als wíj niet meer geloven, kunnen we alle kerken en kloosters beter sluiten’
Voor de kerken in de gemeente Den Bosch is het sinds het begin van de coronatijd een zware periode geweest. Inmiddels zit de loop er weer in, maar de gevolgen worden nog altijd gevoeld.
Kerken en alle maatregelen rondom corona: het is een onwennige combinatie. Zo moeten kerkgangers zich bij de Protestantse kerk in Den Bosch bijvoorbeeld aanmelden bij binnenkomst en ook de anderhalve meter-maatregelen en de flesjes desinfectiemiddel zijn volop aanwezig. In de piek van de coronacrisis moesten de kerken de deuren zelfs gesloten houden, wat leidde tot innovatieve oplossingen, legt dominee Erica Scheenstra uit: “We zijn online gegaan. Mensen zaten thuis, we konden mensen niet bezoeken. Ik mocht de verpleeg- en verzorgingstehuizen niet in. Er zijn veel mensen alleen geweest."
Eerder op vrijdag overhandigde bisschop Gerard de Korte zijn boek ‘Het verdriet van Brabant’ aan commissaris van de Koning, Wim van de Donk. Daarbij was ook broeder Hans van Bemmel van stadsklooster San Damiano aanwezig. Hij zag hoe corona voor de religieuzen - de broeders en zusters in de kloosters - genadeloos toesloeg, maar dat het geloof daar niet minder van werd.
“Op mij maakte de meeste indruk het grote geloof van de religieuzen. Als katholieken geloven we natuurlijk in het leven na de dood. Als wij dat niet zouden geloven, kun je beter alle kerken en kloosters sluiten natuurlijk."
Zaterdag vindt er in de Sint-Janskathedraal een herdenkingsviering plaats voor overleden religieuzen sinds het begin van de coronacrisis. Dat belooft volgens broeder Hans een indrukwekkende viering te worden: “Ik kijk uit naar het moment dat de 200 religieuzen genoemd worden en dat er een kaarsje wordt aangestoken. Dat de namen genoemd worden. Tweehonderd mensen is veel hoor.“
De dienst die op initiatief van het bisdom en de Konferentie Nederlandse Religieuzen wordt gehouden, is te volgen via het Youtube-kanaal van de Sint-Jan.