Alzheimer café weer volledig open, afwisselend in Uden en Veghel

Het Alzheimer café in Uden en Meierijstad gaat weer op traditionele wijze verder. Op dinsdagavond 20 juli is de eerste, wat grotere bijeenkomst in een half jaar tijd.

In mei en juni hield het Alzheimer café wel kleine ontmoetingen, met zo'n vijf á 10 deelnemers per keer. "Dat maakte het persoonlijk en werd door de mensen die er waren goed gewaardeerd", zegt Trudy van Daatselaar van het Alzheimer café.

Dementie - en in het bijzonder de meest voorkomende vorm, de ziekte van Alzheimer - is een aandoening die het leven van de betrokkenen compleet op zijn kop kan zetten. Dat nu het traditionele Alzheimer café terugkeert, is voor hen daarom erg belangrijk. Van Daatselaar: "Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben de afgelopen tijd weinig contact met lotgenoten gehad. Wij zijn erg benieuwd hoe het met iedereen gaat en hechten er groot belang aan elkaar weer te kunnen ontmoeten."

Opname in het verpleeghuis

Het café is afwisselend in Uden en Veghel. In de oneven maanden in het Klooster in Veghel en in de even maanden in Eigen Herd in Uden. De eerste editie op 20 juli is in het Klooster. Thema van die avond is 'Wat is het goede moment voor opname in het verpleeghuis?'. "Dit levert vaak veel gespreksstof op. Het is in veel gevallen een groot dilemma", weet Van Daatselaar.

De zaal van het Klooster, aan de deken van Miertstraat, is op 20 juli open vanaf 19.00 uur. Het programma duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Het Alzheimer café is een activiteit van Alzheimer Nederland.

Bekijk hier de reportage die Dtv Nieuws in de lockdown maakte over de Alzheimer cafés: