advertentie Banner AGO Badkamers en Tegels 2020 SITE TOP

Alzheimer cafés in de regio al een jaar gesloten: ‘Alzheimer gaat door, ook in coronatijd’

De ziekte van Alzheimer is een aandoening die het leven van de betrokkenen compleet op zijn kop kan zetten. Speciaal voor patiënten en mantelzorgers zijn de zogeheten ‘Alzheimer cafés’ opgericht, maar díe kunnen door de coronamaatregelen al een jaar niet in fysieke vorm doorgaan.

Dementie - en in het bijzonder de meest voorkomende vorm, de ziekte van Alzheimer - is een aandoening die het leven van de betrokkenen compleet op zijn kop kan zetten. Door geheugenverlies weten mensen bijvoorbeeld op een gegeven moment niet meer waar ze wonen of wie zijn of haar partner is. En dat is voor de betrokkenen – zoals Greetje Jack, de dochter van Corry Arts, én Nelly de Gooijert, de vrouw van Sjef de Gooijert, erg confronterend.

Greetje herinnert zich nog wanneer ze haar moeder achteruit zag gaan: “In 2015 kregen we de eerste signalen, maar dan wil je het niet zien. In juni 2015 brak mijn vader zijn heup en dat had een enorme impact op mijn moeder. Van tevoren had ze tien procent te kampen met dingen die ze vergat of dubbel vroeg en in één keer ging het toen heel slecht.”

(Tekst loopt door onder de video)

Bij de 90-jarige Sjef de Gooijert is de ziekte al in een vergevorderd stadium, ziet ook zijn 86-jarige vrouw Nelly: “Het gaat steeds verder achteruit. Je moet het zien als een kind. Een kind van vier jaar kan dwingen, moeilijk zijn. En dat kan een patiënt ook. Maar hoe los je het op? Praat je ermee of vloek je ertegen?”

Een vraag die gepensioneerd geriater Cees Wouters ook regelmatig kreeg. Hij bouwde 25 jaar geleden samen met een collega de eerste geriatrische afdeling in het Jeroen Bosch Ziekenhuis op. Als klinisch geriater ontving hij ook veel Alzheimer-patiënten en hun familieleden. “Die mensen hebben steun nodig. En als zij eenmaal horen dat er mogelijk iets aan de hand is, zijn ze enorm gebaat bij het Alzheimer café.”

Gemist

Een Alzheimer café is een plek om lotgenoten te ontmoeten en informatie te krijgen over de ziekte. Ontmoetingscentrum Meteoor in Oss, Eigen Herd in Uden en de Helftheuvelpassage in Den Bosch zijn een aantal van de locaties in de regio waar normaal gesproken een Alzheimer Café wordt georganiseerd.

Onder andere Ghis Boot – casemanager dementie - is daar bij betrokken als gespreksleider. Maar zoals bekend zijn de fysieke Alzheimer Cafés door de coronamaatregelen niet meer mogelijk, weet ook Boot: “En we zijn op zoek naar vormen waarin we de mensen toch kunnen bereiken. Alzheimer gaat door; ook in coronatijd.” Wouters vult aan: “Ik las gisteren in de krant dat de hoeveelheid darmtumoren dat gemist is door de coronacrisis, enorm is. Maar het aantal Alzheimer-patiënten natuurlijk ook.” 

Nelly heeft wel een tip voor mensen die vermoeden dat iemand Alzheimer heeft. “Praat er eerst eens sámen over. En leg het ook aan die persoon uit. Praat het eerst uit en probeer het met een geriater - of de hulp die aangeboden wordt - om er iets mee te doen. Het is zo makkelijk om te zeggen ‘doe maar weg’. Maar het is zo belangrijk om te zeggen: ‘Ik hou van je, en blijf bij me’."

"En ik weet: ik zou hem naar een gesloten afdeling kunnen doen. Maar dat wil ik niet. Zo lang als het kan, wil ik bij hem blijven. Het is een stukkie van me, ik kan het niet anders zeggen.”