Amateurvoetballers zeggen clublidmaatschap op ‘want we betalen contributie voor niks’

Voor de amateurvoetbalclubs in de gemeente zijn de gevolgen van de coronamaatregelen groot. De kantines blijven gesloten, er worden geen competitiewedstrijden meer gespeeld en nu lopen ook nog eens de eerste leden weg. Bestuurders luiden de noodklok.

De Vliert - het stadion van FC Den Bosch - is in deze tijd één van de weinige plaatsen in Nederland waar, weliswaar zonder publiek, nog wél competitievoetbal plaatsvindt. Op ongeveer een steenworp afstand bevindt zich amateurclub BVV, waar de competitie door de coronamaatregelen juist al tijden stil ligt.

De kantine blijft leeg, er zijn amper inkomsten en nu moet ook het ledenbestand eraan geloven, vertelt penningmeester Frank van Dartel: “Het eerste lid heeft al bedankt. En vanmorgen heb ik nog gekeken en ik heb alweer vijf opzeggingen binnen gekregen. Ze zeggen: ‘We gaan een andere sport doen, want we betalen contributie voor niks, als we niet mogen sporten’.”

Tekst loopt door onder de video)

Voorzitter Gerard de Groen vult aan: “Jeugdleden zeggen: 'Ik kan wél gaan sporten in een fitnesszaal, ik kan wél gaan kickboksen of darten. En senioren die normaal gesproken de derde helft in de kantine willen meemaken, hebben nu hele andere sociale contacten. 'Ik ga niet meer ’s ochtends vroeg m’n bed uit, want ik heb twee weken geleden bij die en die gezeten, dus ik kap met voetbal’. Dat zien we wel als een dieptepunt.”

Van Dartel vraagt de gemeente om de verenigingen te hulp te schieten: “De gemeente moet zeggen dat ze de clubs geen huur meer laat betalen. En het licht, water en gas moeten we gewoon keurig betalen, wat steeds moeilijker wordt. Terwijl we geen gas gebruiken, want de kleedkamers zijn niet open. Dan zeg je tegen de energiemaatschappij: ‘Doe daar eens wat aan’. Maar die doen ook niks.”

Ook Mart van Lokven, die pas sinds een maand voorzitter is van voetbalclub Nulandia uit Nuland, doet een beroep op de gemeente: “Ik denk dat de gemeente zeker een bijdrage kan leveren in financieel opzicht door een aantal dingen qua huur kwijt te schelden, tot het moment dat het weer goed gaat lopen. We moeten het echt met z’n allen doen. En als je het niet met z’n allen doet, dan wordt het niks", aldus Van Lokven, die benadrukt trots te zijn dat er bij zijn club géén sprake is van een terugloop in ledenaantal.