Ambities te over in gemeente Maashorst: ‘We gaan voor de lange termijn’
De meest groene gemeente en daarnaast de meest toeristische en recreatieve regio worden. De nieuwe gemeente Maashorst barst van de ambities. In Focus gaat het over het nieuwe bestuursakkoord en de bijbehorende ambities.
Het nieuwe bestuursakkoord in de gemeente Maashorst barst van de ambities. Maar een echt concrete formulering van hoe de ambities worden gerealiseerd, is er niet. “In de verkiezingsperiode hebben de meeste partijen geroepen dat ze een raadsbreed akkoord wilden. Dat komt een beetje neer op wat we nu hebben. Alleen daar hadden we de tijd niet voor. Een raadsbreed akkoord kost ontzettend veel tijd”, zegt Gijs van Heeswijk, wethouder namens Jong Maashorst.
“Tegelijkertijd wilden we een frisse start maken. Maar als het coalitieakkoord volledig was dichtgetimmerd zonder de mogelijkheid om wat aanvullingen te doen, dan was dat ook niet wenselijk. Dus is het best of both worlds geworden.”
Aan het akkoord konden de partijen nog hun verbeteringen toevoegen. “We hebben de partijen de ruimte geboden tijdens de raadsvergadering van donderdagavond. Partijen konden dus hun invloed uitoefenen”, laat Jeroen van den Heuvel, wethouder van Maashorst Vooruit, weten. “We hebben het concept aangeboden met een open blik. Zeg als partij wat je er van vindt, waar je bij wil sturen of als je dingen aan wil passen. Daar hebben heel veel partijen op gereageerd, en daar zaten ook hele steekhoudende zaken tussen. Dat verbetert dan ook de kwaliteit.”
(Bekijk hieronder de aflevering van Focus)
Forum laat niks horen
Één partij liet helemaal niks van zich horen, namelijk Forum voor Democratie. Een gemiste kans, zo noemt van Heeswijk het. “Forum had een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de gemeente Maashorst. Maar ze hebben niks geleverd, ook niet in de raadsvergadering. Ik heb hem (Janco Bethlehem, fractievoorzitter Forum voor Democratie, red.) ook gezegd dat het een gemiste kans is.”
Maar hoe komen die ambities dan uiteindelijk tot stand? “De bebouwde en onbebouwde omgeving moeten we van meer groen en biodiversiteit voorzien. Zo stralen we uit dat we niet alleen een prachtig natuurgebied hebben, maar ook groen om ons heen. Dat kan bijvoorbeeld door extra bomen te planten. In Uden hebben we al een keer het stempel van groenste gemeente gehad, dat proberen we nu opnieuw te krijgen”, zegt van den Heuvel. Als ook de ambitie om de meest toeristische en recreatieve regio te worden ter sprake komt, is het duidelijk dat de plannen niet alleen voor deze periode zijn. “Je moet ambities hebben. We doen dit voor de lange termijn, niet alleen voor deze vier jaar.”