advertentie Banner SNLR.nl

Analyse: Angst voorkomt debat rond Zwarte Piet in Oss

De emoties liepen meteen huizenhoog op toen we dinsdag op onze website melding maakten van een petitie om Zwarte Piet te weren uit de Osse sinterklaasintocht. Terwijl andere steden, de NOS en zelfs de premier inmiddels open staan voor andere Pieten, zijn de geesten in Oss blijkbaar nog steeds niet rijp voor een inclusieve optocht. Sterker nog, zelfs een fatsoenlijk debat erover voor de camera blijkt vooralsnog niet mogelijk.

Nadenken en praten over racisme in Nederland is hyperactueel. Ook de premier gaf twee weken geleden toe tegenwoordig anders te denken over hoe racisme in onze maatschappij is verweven. Rutte erkende zich nu te realiseren dat vasthouden aan Zwarte Piet beledigend kan zijn voor Nederlanders met een donkere huidskleur. Hij reageerde met die woorden op de golf van manifestaties van Black Lives Matter die door het land trekt. Protesten waarbij witte en zwarte Nederlanders naast elkaar staan (liefst op afstand) om samen aandacht te vragen voor discriminatie.

De timing om afgelopen week de petitie online te zetten, vlak na de woorden van Rutte, was logisch. De mensen achter de petitie, een redelijk anonieme club die zich ‘Kick Out Zwarte Piet Oss Kan Het’ noemt, hopen zo gebruik te maken van het momentum. Als het ijzer heet is, etc. 

De respons op het bericht op de website waarin wij melding maakten van het bestaan van die petitie, was ongekend. Een stortvloed aan scheldwoorden en verwensingen aan het adres van de mensen die Piet in de ban willen doen. Drogredenen van de fans van Zwarte Piet om toch alsjeblieft niets te veranderen aan het kinderfeest. En het dringende advies aan Dtv om vooral geen aandacht te besteden aan ‘deze geluiden uit de Randstad’.

Standpunten die mijlenver uit elkaar liggen, hoogoplopende emoties, een zeer actueel onderwerp. U begrijpt, als hoofdredacteur van Dtv Nieuws wilde ik niets liever dan voor- en tegenstanders een podium bieden voor een mooie, volwassen discussie. Als video-item in de nieuwsuitzending van Dtv Oss-Bernheze, of nog liever, in de studio bij ons achtergrond- en discussieprogramma Focus.

Maar probeer maar eens iemand te vinden die voor de camera durft te vertellen dat Oss dringend toe is aan een inclusieve sint-intocht. Ze zijn er zeker hoor in Oss, mensen die van Zwarte Piet af willen en daarom de petitie hebben ondertekend. Maar de ene na de andere geeft te kennen bang te zijn voor de reacties, voor bedreigingen. Zelfs politici, en dat geeft helemaal te denken. Daarbij verwijzen ze allemaal naar de respons die Angelo Schuurmans, de coördinator van stichting Thuis in Oss, vorig jaar kreeg toen hij iets over Zwarte Piet zei in het Brabants Dagblad. Die respons was blijkbaar niet mals.

Hoe terecht die angst is, valt niet te zeggen. Maar wie zich verdiept in de vaak stuitende reacties op bijvoorbeeld onze Facebookpagina, kan zich wel iets bij die angst voorstellen. Feit is dat de tegenstanders van Zwarte Piet zich monddood laten maken, en dat daardoor een fatsoenlijk openlijk debat onmogelijk wordt. En van het Osse sinterklaascomité moeten we het evenmin hebben: dat zwijgt, en hoopt dat de controverse vanzelf overgaat.

En wellicht krijgt het comité gelijk, en waait de zaak over, in elk geval dit jaar. Want van verschillende kanten horen we dat de sinterklaasintocht in Oss in 2020 misschien wel helemaal niet doorgaat. De officiële reden voor de afgelasting wordt dan natuurlijk corona. Maar angst voor een harde confrontatie zou weleens de ware reden kunnen zijn.

Dan Wildeman 
Hoofdredacteur Dtv